Spotlight op: Het keizerrijk van de zon

In ‘spotlight op’ ontruk ik een boek en zijn auteur uit de vergetelheid. Vandaag is het spotlight gericht op: Het keizerrijk van de zon van J.G. Ballard.

Wars came early to Shanghai, overtaking each other like the tides that raced up the Yangtze and returned to this gaudy city all the coffins cast adrift from the funeral piers of the Chinese Bund.

De Britse schrijver James Graham Ballard (1930-2009) werd geboren in het Parijs van het Oosten, Shanghai. 

In 1883 ontstond er in de Chinese stad Shanghai een gebied dat bestuurd werd door de Internationale Concessie van Shanghai. Als jongen hoorde Ballard naast Chinees en Engels ook Frans, Japans, Italiaans, Russisch en Duits spreken in de straten van Shanghai. Deze internationale smeltkroes kende een abrupt einde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Japanse bezetting.  

De laatste 2 jaar van die oorlog bracht de familie Ballard door in een jappenkamp. Meer dan 20 jaar later slaagde Ballard erin om zijn jeugdherinneringen aan Shanghai en zijn tijd in het jappenkamp op papier te zetten. Hij koos er echter voor om geen memoires te schrijven, maar een fictief verhaal gebaseerd op de realiteit. 

In ‘Het keizerrijk van de zon’ (1984) wordt de jonge Jim Graham bij het uitbreken van de oorlog gescheiden van zijn ouders. In het jappenkamp krijgt hij een fascinatie voor de kamikazepiloten. 

Naam en faam had J.G. Ballard gemaakt in de (avant-gardistische) sciencefiction en cyberpunk. Maar met ‘Het keizerrijk van de zon’ boorde hij een nieuw en breder lezerspubliek aan. Bovendien kreeg hij er de prestigieuze James Tait Black Memorial Prize voor en een nominatie voor de Booker Prize. Drie jaar later volgde de verfilming door Steven Spielberg.

De trailer van de film ‘Empire of the Sun’ uit 1987 met Christopher Bale als Jim Graham.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: