Gespot: De nachten van de pest

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over ‘De nachten van de pest van Orhan Pamuk.

Voor sommige Turken is hij een grote schrijver, voor andere een landverrader. Hij sprak zich immers in 2005 uit over de Armeense Genocide en het conflict met de Koerden. Gedurende een tijd hing er een aanklacht tegen hem wegens belastering van de Turkse identiteit, maar na tussenkomst van Europa en de Nobelprijswinnaars voor Literatuur Grass, Saramago en García Márquez werd de aanklacht geseponeerd. In 2006 kreeg Orhan Pamuk (1952) als eerste Turk ooit de Nobelprijs voor literatuur. 

Belangrijke thema’s in Pamuks werk zijn de conflicten en tegenstellingen tussen het Oosten en het Westen, de islam en het christendom, traditie en moderniteit. Ook in zijn nieuwste roman ‘De nachten van de pest’ schrijft hij over die eeuwige tegenstellingen, over nationalisme, politiek en romantiek.  

In ‘De nachten van de pest’ beschrijft Pamuk hoe een pestepidemie de levens van de eilandbewoners van het Ottomaans eiland Minger ontwricht. Moslims en christenen beschuldigen elkaar van de uitbraak van de ziekte. Terwijl de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen toenemen, staan Engeland en Frankrijk erop dat het eiland in quarantaine wordt gezet. De gezondheidsinspecteur die de sultan naar Minger stuurde, wordt vermoord teruggevonden. Is het een willekeurige moord? Of is de moord deel van een groter complot?

De Nederlandse vertaling ligt op 8 september in de boekenwinkels. De vertaling is van Hanneke van der Heijden met bijdragen van Margreet Dorleijn. Meer info vind je op de website van uitgeverij De Bezige Bij.

De foto van Orhan Pamuk bij dit blog komt van Wikimedia Commons en is van David Shankbone.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: