De lotgevallen van Mark Twain

Mark Twain gefotografeerd door AF Bradley in 1907
Mark Twain gefotografeerd door AF Bradley in 1907

De als Samuel Clemens geboren schrijver gebruikte verschillende pseudoniemen voor hij uiteindelijk koos voor Mark Twain. Zijn twee bekendste werken: ‘De lotgevallen van Tom Sawyer’ en ‘De lotgevallen van Huckleberry Finn’ zijn klassiekers.

De laatst genoemde titel wordt trouwens gezien als een van de grootste Amerikaanse romans. In dit typisch Amerikaans verhaal loopt de jonge Huckleberry Finn weg van huis. Tijdens zijn tocht ontmoet Huck de weggelopen slaaf Jim. Samen maken ze een reis langs de Mississippi rivier. In de loop van het verhaal worstelt Huck met morele conflicten. Hij leerde namelijk dat zwarte mensen geen echte mensen zijn maar hij ervaart het tegendeel. Huck kiest uiteindelijk voor wat hij ervaart. Het boek werd door zijn duidelijke anti-slavernijboodschap al direct gezien als controversieel. Vandaag menen velen dat het boek racistisch is door het veelvuldig gebruik van het woord ‘nigger’. Een aangepaste heruitgave in 2011 waarin ‘nigger’ werd vervangen door slaaf, kende eveneens veel ophef.

Naast zijn vrijzinnige ideeën over ras was Mark Twain een fervent voorvechter van vrouwenrechten en emancipatie. Door zijn huwelijk met Olivia Langdon had Twain contacten met abolitionisten, socialisten, atheïsten en voorvechters voor vrouwenrechten. In de laatste 20 jaar van zijn leven was Twain een anti-imperialist en anti-kapitalist. Ook was hij het grootste gedeelte van zijn leven zeer kritisch ten opzichte van de georganiseerde godsdienst.

Naast het schrijven van romans, schreef Twain ook reisverhalen en werkte hij als journalist voor verschillende kranten en tijdschriften. Twain verdiende een redelijke hoeveelheid geld met zijn schrijven, maar besteedde zijn geld meestal aan verkeerde investeringen, wat uiteindelijk leidde tot een faillissement. Gelukkig werd het copyright op zijn werk op naam van zijn vrouw gezet, zodat zijn schuldeisers hier geen aanspraak konden op maken. Door het geven van lezingen geraakte Twain er financieel weer bovenop.

In 1909 stelde Twain, dat hij verwachtte nog een jaar te leven. Omdat hij kort na de komst van de komeet Halley in 1835 geboren was, ging hij ervan uit, met de volgende komst van de komeet te sterven. En inderdaad, de dag na de komst van de komeet Halley op 20 april 2010, stierf Twain. Hij was 74.

Bron: Wikipedia

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.