Fictieve held: Sherlock Holmes

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige, zoals Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes, vinden hun weg naar andere cultuuruitingen.

Umberto via Unsplash

Wie heeft er nog nooit van 221B Baker Street gehoord? Volgens de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle woonden Sherlock Holmes en dokter Watson hier van 1881 tot 1904. Vandaag huisvest 221B Baker Street een museum gewijd aan de beroemde detective en zijn avonturen.

In zijn eerste literaire avontuur in 1887 ‘A study in scarlet’ is Holmes op zoek naar een medehuurder  voor Baker Street, omdat hij de huur alleen niet kan opbrengen. Hij vindt een medehuurder in dokter John Watson, die net terug is uit Afghanistan. Watson zal Holmes 17 jaar lang assisteren. Nadien werkt Holmes nog 6 jaar alleen verder, vooraleer hij op pensioen gaat en bijen houdt. Intussen was de detective al gestorven en terug verrezen uit de dood.

Van dood naar springlevend.

In 1893 had zijn geestelijke vader hem namelijk laten sterven in ‘The final problem’. Eigenlijk was Doyle al in 1891 van plan Holmes af te voeren, omdat hij te veel tijd stak in zijn avonturen. Doyle wou die tijd liever besteden aan het schrijven van historische romans. Door de aanhoudende druk van de fans verscheen in 1901 ‘The hound of the Baskervilles’ dat Doyle voor Holmes’ dood situeerde. In 1903 dook Holmes weer springlevend op in het kortverhaal ‘The adventure of the empty house’, dat Doyle situeerde in 1896. Blijkbaar had Holmes zijn dood in scene gezet en had hij 3 jaar geleefd in Tibet.

In totaal schreef Sir Arthur Conan Doyle vier romans en 56 kortverhalen met Holmes in de hoofdrol. Daarnaast is Holmes door vele andere schrijvers gebruikt als personage. Ook acteerde hij tot nu toe in ongeveer 200 films, wat hem tot de meest verfilmde fictieve held ooit maakt.

Strand magazine Vol iv.1892. Page page 646. illustration The Adventure of the Silver Blaze- “Holmes gave me a sketch of the events” Alex Werner Private Collection.

Bron: Wikipedia en de website van The Sherlock Holmes Museum.
Bron beeld: Wikimedia Commons. Copyright Sidney Paget.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: