Bob de straatkat van James Bowen

Hartverwarmend.

Je moet het maar doen: meer dan een miljoen exemplaren van je boek verkopen in het Verenigd Koninkrijk. James Bowen vervoegt hiermee een eliteclub van schrijvers als JK Rowling, EL James, Dan Brown en Stephenie Meyer. En dit met een verhaal over hoe een kat zijn leven veranderde. Ook in het buitenland weet de rosse Londense kater de lezersharten te veroveren, want ‘Bob de straatkat’ is intussen al in meer dan 35 talen vertaald. Naast ‘Bob de straatkat’ zijn er nog twee andere boeken in de Bobsaga: ‘De wereld volgens Bob’ en ‘Het kerstfeest van Bob’. Ook werden er kinderedities van het oorspronkelijk verhaal gemaakt en een plaatjesboek over Bobs leven voor hij bij James kwam.

James Bowen leefde in een beschutte woonomgeving en zat in een afkickprogramma als hij op een dag een gewonde kat vond. Omdat James amper voor zichzelf kon zorgen zag hij het niet zitten om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor een dier. Na een paar dagen kon hij het niet meer over zijn hart verkrijgen om langs de kat te lopen en hem aan zijn lot over te laten. Hij ging met de kat naar een dierenarts, die antibiotica voorschreef. Voor de duur van de kuur nam hij het dier in huis terwijl hij zocht naar de eigenaar. Na twee weken liet hij de kat op straat los in de hoop dat deze terug naar huis zou keren, maar dat was buiten de kat gerekend.

‘Bob de straatkat’ is geen grote literatuur, maar wel hartverwarmend. Voor mij is het meer dan zomaar een verhaal over een man die zijn leven terug op de rails krijgt door te zorgen voor een dier. Het is een verhaal over verantwoordelijkheid voor het leven nemen en kansen grijpen. Ik ben er echter zeker van dat James’ verhaal bij iedereen andere gevoelens en emoties zal oproepen. Dus als je ‘Bob de straatkat’ nog niet gelezen hebt, zeker doen.

Vorig jaar verscheen overigens een editie van The Big Issue met Bob op de voorpagina, die naast een interview ook getuigenissen bracht over Big Issue verkopers en hun huisdieren. James Bowen is nu één van de belangrijkste ambassadeurs van The Big Issue. Via deze link kan je zien waar The Big Issue juist voor staat, en waarom het interessant kan zijn om een exemplaar te kopen bij een volgend bezoek aan een stad in het Verenigd Koninkrijk.

Oorspronkelijke titel: A Street Cat Named Bob
Jaar van publicatie: 2012

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: