De derde man van Graham Greene

Klassieker in zijn genre.

Na de Tweede Wereldoorlog is Wenen net als Berlijn verdeeld in vier bezettingszones. Het is tegen deze achtergrond dat ‘De derde man’ speelt. Oorspronkelijk schreef Greene het als scenario voor een film, bracht het evenwel ook uit als novelle.

Rollo Martins komt op uitnodiging van zijn vriend Harry Lime aan in Wenen. Lime heeft echter een ongeluk gehad en Martins kan nog net zijn begrafenis bijwonen. Ook aanwezig op de begrafenis van Lime is kolonel Calloway, een inspecteur voor de Engelse militaire politie. Calloway raadt Martins aan om de stad te verlaten. Volgens Calloway was Harry Lime één van de ergste bandieten die ooit in Wenen hebben huisgehouden. Martins blijft in Wenen om de naam van zijn vriend te zuiveren, en komt al vrij snel te weten dat er iets niet in de haak is met Harry’s ongeluk.

Wat volgt is een spannend verhaal dat je makkelijk op één dag kan lezen. Greene gebruikte in deze novelle twee vertelperspectieven, die elkaar subliem afwisselen. De dialogen zijn snel en haast minimalistisch.  Bovendien is er ook de sterke realistische sfeertekening van een stad in puin met dito karakters. Met de cynische ik-verteller en de femme fatale heeft ‘De derde man’ een duidelijk hard-boiled karakter. Als tegenwicht echter bouwde Graham Greene subtiele humoristische scènes in, die het verhaal iets dynamisch geven. ‘De derde man’ is terecht een klassieker in zijn genre en een verhaal dat aantoont dat ook mysteries en thrillers literair kunnen zijn.

Oorspronkelijke titel: The third man
Jaar van publicatie: 1949

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: