Een veilig huis van Ann Leary

Het drankprobleem van Hildy Good.

De 61-jarige Hildy Good is makelaar in het stadje Wendover, in de buurt van Boston. Geboren en getogen in Wendover weet ze bijna alles van iedereen en hun ontroerend goed. Het gerucht gaat dat ze helderziend is. Een gerucht waar Hildy graag voeding aan geeft, zeker als ze gedronken heeft. Hoewel ze naar eigen zeggen geen alcoholiste is, heeft Hildy een drankprobleem.

Met haar tweede roman schreef Ann Leary een open boek over alcoholverslaving. De schrijfster drinkt nu al zes jaar niet meer, en weet uit eigen ervaring wat er omgaat in het hoofd van een alcoholist. ‘Een veilig huis’ had een zwaarmoedige roman kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is eigenlijk een geestig boek door de gevatte toon van het ik-personage, Hildy. Leary plaatst Hildy’s verhaal tijdens de periode dat ze bevriend geraakt met de rijke Rebecca McAllister. Samen delen de vrouwen niet enkel hun zorgen maar ook hun stiekeme fles wijn, wat uiteindelijk leidt tot een duistere cocktail.

Hoewel je van het begin weet, dat Hildy zichzelf voor de gek houdt, weet je maar pas op het einde hoe onbetrouwbaar haar relaas is. Komt nog bij, dat ze geleidelijk meer en meer black-outs krijgt. Leary bouwt heel geraffineerd het drama uit, zonder afbreuk te doen aan haar personage, dat ziek is.

Ik kijk alvast uit naar de film, want de filmrechten van het boek zijn intussen verkocht. ‘Een veilig huis’ was een onverwachte maar terechte hit in de VS. Een boek dat een ruim publiek verdient.

Oorspronkelijke titel: The Good House.
Jaar van publicatie: 2013.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: