De jaren in Birma van George Orwell

‘De jaren in Birma’ neemt je mee naar de tijd dat Myanmar nog een Britse kolonie was. John Flory woont in het fictieve stadje Kyauktada, een plaats van 4000 inwoners. Flory is een van de zeven Britten die in Kyauktada woont en werkt. Net als alle blanke Europeanen is hij lid van de Europese club. De club moet een Aziatische notabele als lid opnemen, wat op veel tegenstand stuit. De Indische dokter Veraswami, een goede vriend van Flory, maakt een goede kans om als lid toegelaten te worden. Echter, U Po Kyin, een corrupt Myanmarees magistraat, heeft zijn zinnen gezet op toetreding tot de club en doet er alles aan om Veraswami’s reputatie in diskrediet te brengen. Slaagt U Po Kyin in zijn opzet? En gaan de Europeanen wel een Aziatisch lid toelaten?

‘De jaren in Birma’ geeft een realistische en satirische kijk op een niet zo fraai stukje Britse geschiedenis. Omwille van de racistische uitspraken kent het een wrange nasmaak. Naast thema’s als kolonialisme, imperialisme en racisme schetst ‘De jaren in Birma’ ook een intrigerend psychologisch portret van een eenzame Europese man, die een identiteitscrisis doormaakt. Ondanks zijn afschuw voor de bekrompenheid van de andere Europeanen en zijn liefde voor Birma en de Aziaten lukt het Flory niet om op te komen voor zijn ideeën en opvattingen. Bovendien behoort hij tot de heersende klasse en wordt van hem solidariteit verwacht op basis van nationaliteit.

‘De jaren in Birma’ was Orwells eerste fictiewerk, waarin hij eigen ervaringen verwerkte. Van 1922 tot 1927 werkte Orwell namelijk als overheidsfunctionaris bij de Indian Imperial Service in Birma.

Oorspronkelijke titel: Burmese Days.
Datum van publicatie: 1934.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: