Fictieve held: Heathcliff

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige, zoals Emily Brontës Heathcliff, vinden hun weg naar andere cultuuruitingen.

“Heathcliff, it’s me, your Cathy, I’ve come home. I’m so cold, let me in-a-your window” zong Kate Bush in 1979. Het lied waar deze regel uitkomt: ‘Wuthering heights’ is gebaseerd op de roman met dezelfde naam van Emily Brontë. Bush gebruikte voor haar lied verschillende citaten uit Brontës roman. Ook bovenstaand citaat komt uit de roman. Het is Cathy/Catherine Earnshaw die vanuit het graf Heathcliff smeekt om binnengelaten te worden in Wuthering Heights, het huis waarin ze samen opgroeiden.

De onmogelijke relatie met Catherine.

Ook andere musici en schrijvers geraakten geïnspireerd door ‘Wuthering Heights’ of lieten hun eigen fictieve helden Emily Brontës enigste roman lezen. ‘Wuthering Heights’ is dan ook geliefd bij velen. De roman vertelt over de gepassioneerde maar onmogelijke relatie tussen Heathcliff en Catherine Earnshaw, die niet enkel voor henzelf maar ook voor de families Linton en Earnshaw destructief is.

Ondanks haar liefde voor Heathcliff gaat Catherine in op het huwelijksaanzoek van Edgar Linton. Haar sociale status is niet gebaat met een huwelijk met Heathcliff. Heathcliff werd namelijk als baby gevonden in de straten van Liverpool en grootgebracht door de familie Earnshaw. Omwille van zijn donkere huid en zwarte ogen verondersteld zijn omgeving dat hij een zigeuner is. Daarnaast heeft Heathcliff, volgens Catherine, nood aan scholing. Heathcliff is dan ook woedend als hij Catherines kwetsende woorden over zijn afkomst en opvoeding opvangt. Dat zij van hem houdt heeft hij niet gehoord. Het kwaad is echter al geschied. De held is verworden tot een schurk die niet zal rusten vooraleer hij zich gewroken heeft.

Bron: Wikipedia. De video komt van Youtube. De foto ‘hero’ is van Umberto via Unsplash.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: