De danseres van Le Gai-Moulin van Georges Simenon

De Luikse nachtclub Le Gai-Moulin telt onder zijn bezoekers de jonge René Delfosse (18) en Jean Chabot (16). Jean is van gewone komaf terwijl René een rijkeluiskind is. Niettemin zitten de beide jongens geregeld verlegen voor geld, want iets verbruiken in Le Gai-Moulin kost behoorlijk wat centjes. Tot ze het plan opvatten om na sluitingstijd de kassa van Le Gai Moulin leeg te roven en….op een lijk stuiten. Althans dat is wat de jongens vertellen, maar spreken ze wel de waarheid? Ze brengen daarmee Adèle, de danseres van Le Gai-Moulin, in een lastig parket. Het belooft een lastige zaak te worden voor de Belgische rechercheur Delvigne. Delvigne krijgt echter onverwachts hulp van een Franse collega, commissaris Jules Maigret.

‘De danseres van Le Gai-Moulin’ kent een interessante opbouw. Het einde waarin Maigret de zaak aan Delvigne en de lezer uitlegt, heeft iets Hercule Poirotachtigs en wordt te snel afgehaspeld. Voor de rest is het een prima verhaal met een mooie sfeer en dito karaktertekeningen, zoals gebruikelijk in een Maigret. Naast de sociale verschillen tussen Jean en René, de verhouding tussen Jean en zijn ouders, is er de interactie tussen Delvigne en Maigret, waarbij Delvigne zich de kleine Belg voelt. Op de achtergrond is de stad Luik steeds aanwezig.

Oorspronkelijke titel: La Danseuse du Gai-Moulin
Jaar van publicatie: 1931

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: