Schrijversleven in puin na controversiële roman

truman capote

In koelen bloede.

Na eerst te zijn verschenen in The New Yorker in een serie van vier was Capotes non-fictieroman ‘In koelen bloede‘ in 1966 direct een bestseller. ‘In koelen bloede’ volgt Dick Hickock en Perry Smith bij hun aankomst in Kansas in 1959, waar ze in Holcomb de familie Clutter vermoordden, tot hun executie in 1965.

Naast de dolle tocht van Hickock en Smith beschrijft Truman Capote in zijn non-fictieroman ook de levens van de slachtoffers en de impact van hun moord op een kleine plattelandsgemeenschap

Feitelijke onjuistheden.

Het was trouwens door een artikel in The New York Times dat Truman Capote op het spoor kwam van de viervoudige moord. Samen met collega – schrijfster en beste vriendin Harper Lee trok Capote naar Holcomb om mensen te interviewen. Naast vele gesprekken met betrokkenen is ‘In koelen bloede’ gebaseerd op processtukken en officiële transcripten van de verhoren. Het veroorzaakte niet enkel een sensatie maar ook controversie. Zo kent het boek feitelijke onjuistheden. Iets wat toen al door critici werd opgemerkt en wat de integriteit van de schrijver niet ten goede kwam. Bovendien beweerden sommige dat Capote zich seksueel aangetrokken voelde tot Perry Smith.

Wat Perry Smith betrof. Zowel Smith als Capote waren kinderen van gescheiden ouders, die al heel vroeg op dramatische wijze hun moeder verloren. Over Perry Smith zei Truman Capote blijkbaar ooit: “We leken broers opgegroeid in eenzelfde familie. Hij ging buiten langs de achterdeur terwijl ik langs de voordeur ging.”

Na ‘In koelen bloede’.

Alleszins was Capote niet meer dezelfde na ‘In koelen bloede’. Hij begon meer en meer te drinken, geraakte verslaafd aan medicijnen en leed aan hallucinaties. Jaren van opnames in afkickklinieken volgden, zonder succes. Zijn instortingen en gevechten tegen drank en drugs kwamen geregeld in het nieuws. In 1978 zei Capote in een interview dat hij zichzelf allicht zou vermoorden zonder dat te willen. Ook zijn relatie met partner Jack Dunphy leed enorm onder zijn verslaving.

Op 25 augustus 1984 stierf Truman Capote aan leverkanker. Hij werd 59.

Bron: Wikipedia en Biography.com

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

Eén opmerking over 'Schrijversleven in puin na controversiële roman'

  1. Pingback: Boeken

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: