De Schotse Tusitala

robert louis stevenson

Na de Eerste Wereldoorlog werd de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson, afgedaan als een tweederangsschrijver. Een schrijver van horrorverhalen zoals ‘Strange Case of Dr Jeckyll and Mr Hyde’ en  kinderboeken als ‘Treasure Island’. Vandaag prijzen critici Stevenson als een uitmuntend schrijver, die zijn plaats binnen de literatuur dubbel en dik verdiend. Stevenson was een veelzijdige schrijver, die graag experimenteerde.

Schrijver en avonturier.

Robert Louis Stevenson groeide op in Edinburgh in een familie, die tot de Victoriaanse elite behoorde. Zijn vader behoorde namelijk tot een familie van ingenieurs. Bedoeling was dat Stevenson de familietraditie zou voortzetten. Hij begon weliswaar aan ingenieursstudies, maar blonk uit in afwezigheid. Na een onderbreking vatte hij rechtenstudies aan, die hij met brio afmaakte. Hij zou echter nooit als advocaat werken omdat hij schrijver wilde worden.

Stevenson reisde graag en was tuk op avontuur. Zijn eerste publicatie, ‘Inland voyage’ was dan ook een beschrijving van een reis die hij vanuit Antwerpen per kano maakte naar Noord-Frankrijk. Een jaar later reisde Stevenson op de rug van een ezel door Zuid-Frankrijk. In Frankrijk leerde hij zijn toekomstige vrouw, Fanny Van de Grift kennen. De Stevensons woonden op verschillende plekken in de wereld; het gezin was namelijk altijd op zoek naar een geschikte verblijfplaats.

Upolu.

Die geschikte verblijfplaats werd uiteindelijk het Pacifistische eiland Upolu (1890). De eilandbewoners kenden en kennen Stevenson dan ook als Tusitala.

Tusitala, wat zo veel wil zeggen als verteller van verhalen, stierf op 3 december 1894 ten gevolge van een hersenbloeding. Tijdens zijn leven was Robert Louis Stevenson een populaire schrijver die veel toekomstige auteurs inspireerde met zijn fantastische verhalen en avonturen.

Bron: Wikipedia en www.robert-louis-stevenson.org.
Bron foto: De foto bij dit blog is van Henry Walter Barnett en komt van Wikimedia Commons. 

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

2 gedachten over “De Schotse Tusitala

  1. Interesting post. I greatly enjoyed Travels With A Donkey in the Cevennes, which I reviewed on my blog.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: