Fictieve heldin: Juliet Capulet

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige, zoals Juliet Capulet krijgen iconische proporties.

The Juliet Club.

Heb jij al een liefdesbrief naar Juliet Capulet geschreven? De populairste heldin uit de literatuur beantwoordt elke brief die ze krijgt. Jaarlijks krijgt ze een duizendtal brieven, die door haar vrijwillige secretarissen en secretaresses van de Juliet Club met de hand beantwoord worden. Elke brief die Juliet krijgt, wordt gearchiveerd.

The Juliet Club organiseert ook jaarlijks allerhande festiviteiten rond Juliets verjaardag in september en rond Valentijn. Dit zijn overigens toeristische hoogdagen voor de Italiaanse stad Verona, de stad van de romantiek.

De echte held van Romeo en Juliet.

Verona is immers de plek, waar Shakespeare ‘Romeo en Juliet’ situeerde en waar je het huis van Juliet Capulet kan bezoeken. Vele beschouwen Juliet als de echte held van Shakespeares stuk. Zij is diegene die bepaalt welke wending het verhaal neemt. In tegenstelling tot de oudere, impulsieve Romeo, geeft zij blijk van volwassenheid.

Onze heldin, net geen veertien, kan niet zonder haar Romeo, hoewel ze hem nog maar net heeft leren kennen. Omdat hun families elkaar vijandig gezind zijn, trouwen Romeo en Juliet in het geniep.  Juliets vader belooft haar intussen aan graaf Paris; het huwelijk wordt gelijk vastgelegd. Drie dagen later, op haar huwelijksdag met graaf Paris doet Juliet alsof ze dood is. In werkelijkheid slaapt zij. Romeo is echter niet op de hoogte, meent dat zij dood is en slaat de hand aan zichzelf. Als Juliet ontwaakt, vindt ze het dode lichaam van haar man, waarop ze een dolk neemt en die in haar hart steekt. Al deze gebeurtenissen vinden plaats in een tijdsbestek van vier dagen.

Geen origineel verhaal.

Shakespeare vertelde met ‘Romeo en Juliet’ geen origineel verhaal. Hij inspireerde zich op oudere teksten van het verhaal. Het is eigenlijk een her-vertelling. Een vertelling waarvan sommige beweren dat ze op echte feiten is gebaseerd. Of ‘Romeo en Juliet’ echt bestaan hebben is twijfelachtig. Tragische liefdesgeschiedenissen kennen we al sinds de oudheid. Denk maar aan de mythe van ‘Pyramus en Thisbe‘.

romeo en juliet
De Montagues en de Capulets verbroederen van Frederick Leighton

Bron: Wikipedia en The Juliet Club/Club di Giulietta. Het beeld komt van Wikimedia Commons. Foto Hero komt van Unsplash (Umberto).
Schrijven naar Juliet? Je kan je brief richten naar Club di Giulietta – Corso Santa Anastasia 29 – 37121 Verona – Italië.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: