Aanslag van Yasmina Khadra

De Israëlische chirurg, Amin Jafaari, heeft al meermaals slachtoffers van terreuraanslagen uit de klauwen van de dood gered. Zoals zijn naam doet vermoeden, is hij van Palestijnse afkomst. Samen met zijn vrouw Sihem woont hij in een prachtig huis in van een de meest chique buurten van Tel Aviv. De Jafaari’s kunnen zich alles veroorloven waarvan ze dromen.

Op een dag, totaal onverwacht, komt de hemel naar beneden. Een zelfmoordenaar blaast zichzelf op in een restaurant in het centrum. Hierbij komt Sihem om. Al snel blijkt dat zij geen slachtoffer van terreur is, maar de zelfmoordenaar. Vanaf dat moment is Amins leven niet meer hetzelfde. Hoe kan het zijn dat de vrouw, waarmee hij vijftien jaar lief en leed deelde, zichzelf opblies?  Het moet ook zijn schuld zijn, want waarom gaf zij anders de voorkeur aan de dood boven hun gelukkig leven samen…

“Terreur mikt altijd in eerste instantie op het hart.”

Amin heeft zich altijd afzijdig gehouden van het Israëlisch-Palestijns conflict, maar nu moet hij zich tegen wil en dank verdiepen in dat conflict. Hij wil immers begrijpen wat zijn vrouw dreef. Tijdens zijn zoektocht naar haar motieven komt hij terecht in een wereld, die lijnrecht tegenover de zijne staat, en die hij niet kan bevatten. Sihem heeft echter iets in gang gezet, dat ook Amin zal treffen.

Als lezer kan je ‘Aanslag’ makkelijk op een paar dagen lezen. Amins zoektocht leest namelijk als een spannend verhaal. Het is een spannend verhaal met duidelijke ideeën en meningen. Je kan het ook lezen als een emotionele zoektocht, want Amin wordt voortdurend met zichzelf geconfronteerd.

Net als ‘De sirenen van Bagdad‘ maakt ‘Aanslag’ deel uit van een trilogie rond islamistisch fundamentalisme. ‘Aanslag’ is merkelijk evenwichtiger dan ‘De sirenen van Bagdad’. Knap zijn vooral de parallellen die Khadra doorheen het verhaal weet te weven, en die aantonen hoe waanzinnig het Israëlisch-Palestijns conflict wel niet is. Een aanrader.

Oorspronkelijke titel: L’Attentat
Datum van publicatie: 18 augustus 2005

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: