Twee katten in de bibliotheek van Jan Louch

Al sinds de oudheid werken katten in bibliotheken om ongedierte te verjagen. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben sommige bibliotheken om die reden nog steeds katten in dienst om boeken te vrijwaren van muizentandjes. Toch neemt sinds een aantal jaren het aantal bibliotheekkatten in de VS af. Vandaar, dat de gepensioneerde bibliothecaresse Jan Louch een lans breekt voor bibliotheekkatten met haar boek: ‘Twee katten in de bibliotheek’.

Jan Louch en haar bazin, Yvonne Saddler besloten begin jaren 80 namelijk om een Schotse vouwoorkat te kopen voor hun bibliotheek in Carson Valley, Nevada. Ze noemden de kat Baker naar boekengroothandel Baker en Taylor. Dankzij Baker en Taylor kwam er een paar weken na Baker, ook een Taylor in de bib. De mensen van Baker en Taylor zagen immers een interessante promo-opportuniteit in de twee nieuwe bibliotheekmedewerkers. De eerste promotieposter van de katten was niet enkel een voltreffer voor de boekengroothandelaar, maar bracht ook kattentoerisme op gang naar Carson Valley en leidde zelf tot een Baker&Taylor fanclub.

Naast de belevenissen van Baker en Taylor krijg je ook het verhaal van Jan Louch met betrekking tot de verzorging van deze bijzondere bibliotheekmedewerkers en een klein beetje ook haar persoonlijk verhaal, hoewel dit te verwaarlozen is. Vooral leuk om lezen waren de menselijke reacties, verhalen en anekdotes met betrekking tot Baker en Taylor, en naar mijn smaak was dit soms net iets te eenzijdig en te beperkt; ik had graag meer van dit soort reacties gelezen. Vooral miste ik: hoe de andere menselijke collega’s stonden ten opzichte van Baker en Taylor. Ook opgenomen in het boek zijn grappige korte portretten van andere bibliotheekkatten. Dit is immers een boek ter ere van de bibliotheekkat.

Oorspronkelijke titel: The True Tails of Baker and Taylor.
Jaar van publicatie: 2016.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: