De Engelenpoort van Penelope Fitzgerald

Engeland, begin van de 20e eeuw. Hij heet Fred Fairly. Hij doceert natuurkunde aan het Sint-Angelicus-college in Cambridge. Als junior fellow kan hij niet trouwen; de fellows van Sint-Angelicus zijn namelijk celibatair. Zij heet Daisy Saunders. Toen ze klein was, waren ze bij haar thuis heel arm, waardoor ze al jong uit werken ging.

Fred en Daisy ontmoeten elkaar toevallig, als slachtoffers van een fietsongeluk. Zo plots als Daisy in Freds leven verscheen, zo plots verdwijnt ze weer. Fred wil dat de politie haar vindt, want hij wil met haar trouwen. Omwille van het verschil in klasse is de waarschijnlijkheid dat ze elkaar weer ontmoeten, onbestaande. En dan is het nog maar de vraag of Daisy huwbaar is.

‘De Engelenpoort’ is een dunne roman, die niettemin uit vier delen bestaat. Bijna elk hoofdstuk speelt zich af op een andere plek en is vrij kort, waardoor je nooit echt in een leesflow komt. Bovendien lijkt het of de schrijfster niet goed wist waar ze met haar verhaal naar toe wou, of dat ze wou experimenteren. Bij het begin van het vierde deel krijg je ineens een spookverhaal, dat een analogie heeft met het ongeluk, maar niet echt iets toevoegt aan het verhaal.

Eigenlijk zit het boek vol met vergelijkingen en metaforen.’De Engelenpoort’ vraagt veel kennis over het leven, de sociale verhoudingen en de natuurwetenschappen aan het begin van de 20e eeuw. De wetenschappelijke betogen zijn overigens saai en droog, waardoor de eventuele ideeën in deze roman naar de achtergrond verschuiven.

Kortom: ‘De Engelenpoort’ stelt teleur. Het is de taal, de stijl en de personages die ervoor zorgen dat je het boek uitleest. Enkel voor de fans van Penelope Fitzgerald.

Oorspronkelijke titel: The Gate of Angels
Jaar van uitgave: 1990

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: