Zinderende liefdesromans. Vele beschouwen ze als triviaalliteratuur. Toch is liefde vaak een belangrijk thema binnen de ‘hoge literatuur’. Op Boeken besprak ik drie tijdloze klassiekers met een liefdesthema.
In de liefde loopt het niet altijd zoals we willen. Hoe ga je om met de pijn van een onbeantwoorde liefde? Werther ging er alvast niet goed mee om. Voor veel lezers, vooral jonge mannelijke lezers, was Werthers liefdesverdriet levensecht. Ze gingen Werther zelfs nadoen, waardoor ‘Het lijden van de jonge Werther‘ verboden werd. Het verbod hielp niet: boekhandelaars verkochten de bestseller van Goethe (1749-1832) onder de toonbank.
Vaak is een roman zo aangebrand, dat de schrijver het noodgedwongen moet laten uitgeven in het buitenland. In het geval van D.H. Lawrence (1885-1930) was het omdat hij openlijk over seks schreef. Toch is ‘Lady Chatterley’s minnaar‘ vooral het verhaal van een lady die verliefd wordt op de jachtopzichter van haar man. Wat al even schokkend was als de stomende seksscènes.
Toen ‘Maurice‘ in 1970 werd gepubliceerd, noemden critici het de homoseksuele versie van ‘Lady Chatterley’s minaar’. Het was echter D.H. Lawrence, die zich had laten inspireren door E.M. Forster (1879-1970). Op zijn beurt had Forster zich laten inspireren door een liefdesrelatie. Want liefde – ook al is zij verboden door wetten – vindt altijd een weg.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.