Spotlight op: De onbeduidende Jude

In ‘spotlight op’ ontruk ik een boek en zijn auteur uit de vergetelheid. Vandaag staat de spotlight op: ‘De onbeduidende Jude’ van Thomas Hardy.

Tussen 1871 en 1895 schreef Thomas Hardy (1840-1928) dertien romans. Vijf van die romans zijn meesterwerken in de laat 19e-eeuwse literatuur. Ook ‘Jude the Obscure’ (1895) behoort tot die meesterwerken.

Voor Hardy’s tijdgenoten was ‘Jude the Obscure’ allesbehalve een meesterwerk. Ze noemden het werk al heel snel ‘Jude the Obscene’. Want hoofdpersonage Jude Fowley leeft ongehuwd samen met Sue Bridehead, wat in die tijd een doodzonde is.

Naast zijn gevoelens en gedachten over het huwelijk onthield Hardy zijn lezers zijn kritiek op de Kerk en het universitaire systeem niet, wat uiteraard niet door iedereen gesmaakt werd.

‘De onbeduidende Jude’ was Hardy’s laatste roman. Blijkbaar was hij zo verbolgen over de kritiek dat hij besloot om geen romans meer te schrijven. Tot aan zijn dood in 1928 schreef hij enkel nog gedichten.

De foto van Thomas Hardy komt van Wikimedia Commons en is van Herbert Rose Barraud.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: