Dood van een gelukkig man van Georgio Fontana

Giacomo Colnaghi onderzoekt de moord op de christendemocraat Vissani. Vissani is het laatste slachtoffer van de Rode Brigades.

In tegenstelling tot zijn collega’s gelooft rechter Colnaghi niet in vergelding en harde straffen. Hij wil dan ook in dialoog gaan met de leden van de Rode Brigades, wil hen begrijpen. Wat hem echter kwaad krijgt, is wanneer de leden van de Rode Brigades zichzelf vergelijken met de partizanen en hem uitmaken voor fascist.

Ernesto Colnaghi, zijn vader, was overigens een partizaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een sabotageactie schoten fascisten zijn vader dood.

Hoe vertel je overigens een kind dat zijn vader is vermoord? Giacomo probeerde een beeld te krijgen van zijn vader, dat in overeenstemming was met het gezicht dat hem vanuit een lijst op het dressoir aankeek. Hij zag Ernesto zoals hij hem wilde zien, als een held.

Giacomo heeft – net als Ernesto toen – geen tijd voor zijn gezin. De bestrijding van respectievelijk de terreur van de Rode Brigades en het fascisme vergt veel tijd en doorzettingsvermogen. De titel indachtig zullen zijn kinderen net als hij en zijn zus opgroeien zonder vader.

In ‘Dood van een gelukkig man’ schetst Giorgio Fontana een intiem portret van een man die zijn leven niet door woede wil laten leiden. Het is een rustig en sfeervol verhaal dat de ‘loden jaren’ van de Italiaanse geschiedenis glashelder weergeeft.

Oorspronkelijke titel: Morte di un uomo felice.
Datum van publicatie: 2014
.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: