Gespot: O pioniers!

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over ‘O pioniers’ van Willa Cather.

Willa Cather (1873-1947) was een Amerikaanse dichteres, prozaschrijfster en journaliste. Haar eerste roman ‘Alexander’s Bridge’ (1912) was sterk beïnvloed door Henry James. De meeste bekendheid kreeg ze met haar tweede roman ‘O Pioneers!’ uit 1913. Die tweede roman was tegelijkertijd ook de eerste in een reeks over het leven van pioniers en immigranten in Nebraska. Cather schreef deze reeks vanuit haar eigen achtergrond met liefde voor historie en traditie.

‘Oh pioniers!’ vertelt het verhaal van Alexandra Bergson. Na de dood van haar vader erft zij het zieltogende familiebedrijf: een boerderij op de desolate vlakte van Nebraska. Tegen alle verwachtingen in weet Alexandra er een bloeiend bedrijf van te maken. Dit terwijl vele andere families de prairie verlaten voor andere oorden. Alexandra’s obsessie met het familiebedrijf gaat echter ten koste van de liefde. Maar dan staat ineens haar jeugdvriend Carl op haar stoep.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: