Schrijven volgens Dreiser

In de Amerikaanse literatuur is Theodor Dreiser (1871-1945) de grote voorman van het naturalisme.

Voor zijn natuurgetrouw portret van moordenaar Clyde Griffiths in ‘An American Tragedy’ las Dreiser het werk van Dostojevski en Freud. En consulteerde hij een psychoanalyst over crimineel gedrag. Ook hield hij nauwgezet elk krantenknipsel bij over de moordzaak dat de basis vormde van zijn roman. 

Een prominente criticus noemde ‘An American Tragedy’ in 1925 de slechtst geschreven roman ter wereld, maar roemde tegelijkertijd de vertelkracht. Sociale hervormers waren niettemin in hun sas met Dreisers kritiek op het Amerikaanse rechtssysteem. 

De foto van Theodor Dreiser komt van Wikimedia Commons en is in het publieke domein.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: