Gespot: De Tovenaar

Fotograaf: Chris Boland – www.chrisboland.com

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over het nieuwste boek van Colm Tóibín: De tovenaar. 

Na een carrière als docent Engels in Barcelona, journalist en redacteur in Ierland koos Tóibín in de jaren 90 voor het beroep van schrijver. Die keuze was ingegeven door zijn bewondering voor het werk van Ernest Hemingway. 

Naast Hemingway is Henry James een van Tóibíns idolen. Over James schreef hij de roman ‘De meester’ (2004), waarvoor hij verschillende literaire prijzen kreeg. Veertien jaar na zijn fictief portret van Henry James pakt hij uit met een roman over een andere schrijver die hij bewondert.

Met ‘De Tovenaar’ vertelt hij het verhaal van Thomas Mann. In tegenstelling tot ‘De meester’ houdt ‘De Tovenaar’ de belofte in aan een episch verhaal tegen de achtergrond van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Voor Tóibín is het duidelijk dat het schrijverschap bij zowel James als Mann ingegeven was door onderdrukt verlangen. Terwijl James elke gedachte aan zijn homoseksualiteit onderdrukte, liet Mann een oeuvre achter waarin zijn onvervuld verlangen een plek kreeg. Net als in ‘De meester’ zal naast de homoseksuele identiteit het creatieve proces en de ontworteling van Mann aan bod komen.

De Nederlandse vertaling van Lette Vos ligt op 25 januari in de boekenwinkels. Meer info vind je op de website van Uitgeverij De Geus.

De foto bij dit blog is van Chris Boland.
www.chrisboland.com.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: