De kern van de zaak van Graham Greene

Hun enige kind stierf drie jaar geleden in een Engelse kostschool. En hun huwelijk zit in het slop. Toch wil majoor Henry Scobie dat zijn vrouw gelukkig is. Maar dat is een lastige opgave.

Momenteel is Louise ontzet. Haar man is gepasseerd. Als assistent-commissaris had hij de commissaris moeten opvolgen. Maar dat gaat niet gebeuren. Ze kan zich niet meer in op de club vertonen. Bovendien hoort ze de raarste dingen beweren over haar tickie.

Alleszins wil Louise weg uit Sierra Leone. Wil ze naar Zuid-Afrika. Geen gemakkelijke onderneming door de oorlog. En dan is er nog de kwestie dat Scobie geen geld heeft om zijn vrouw naar Zuid-Afrika te sturen. Tenzij hij geld gaat lenen. Bij de bank vangt hij bot. Uiteindelijk leent hij geld bij Yusef, een van de Syrische handelaars.

Tijdens de afwezigheid van Louise komt een jonge weduwe op zijn pad. Voor hij het goed en wel beseft, moet hij voor het geluk van twee vrouwen zorgen. Bovendien had hij beter geen geld bij Yusef geleend. Door Edward Wilson komt Scobie meer en meer in nauwe schoenen. Ten slotte ziet hij maar één oplossing uit zijn impasse.

“Wanhoop is de prijs die je betalen moet wanneer je jezelf een onbereikbaar ideaal voor ogen stelt. Men leert ons dat wanhoop de enige onvergeeflijke zonde is, maar het is een zonde die een zwak of verdorven mens nooit zal begaan. Zo iemand blijft altijd hoop koesteren.”

De zondige mens, die altijd de goddelijke genade kan ontvangen, is een vast gegeven in het oeuvre van Greene. Greene had zich in 1926 na een zware geestelijke crisis bekeerd tot het rooms-katholicisme. Net als Henry Scobie kon hij door zijn bekering trouwen met de vrouw die hij liefhad. Met de zonde was hij goed vertrouwd: Greene had verschillende liaisons tijdens zijn huwelijksleven met Vivien.

Naast bespiegelende reflecties over het leven en het geloof, is misdaad en verraad nooit ver weg in Greenes werk. Op de achtergrond in ‘De kern van de zaak’ ontspint zich een verhaal rond diamantensmokkel op schepen, rivaliteit tussen Syrische handelaars en de aanwakkering van het roddelcircuit door een spion. De Britse politie-ambtenaren in Sierra Leone worden namelijk in de gaten gehouden door een spion, gestuurd door Londen. Die spion heeft het vooral op Scobie gemunt. Edward Wilson wordt dan ook nog verliefd op Louise, waarmee hij een liefde voor literatuur en poëzie deelt.

Graham Greene was door zijn vakmanschap een van de grootste romanschrijvers van de twintigste eeuw. En ‘De kern van de zaak’ heeft alle elementen van een uitstekende Greene: intrige, spanning en een morele kwestie. Meer heeft deze lezer alvast niet nodig!

Oorspronkelijke titel: The Heart of the Matter.
Jaar van publicatie: 1948.

Oorspronkelijke vertaling drs. H.W.J. Schaap (1949). Herziening en actualisering door Uitgeverij Bint BV.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: