Stille wateren van Patricia Highsmith

Tegenover vrienden spreekt hij over een tijdelijke dwaling. Maar Melinda’s dwaling duurt nu al 3 jaar. Alleszins laat hij haar gedrag gelaten over zich heen gaan. Zolang Melinda voor hun dochter Trixie zorgt en het huishouden doet, tolereert hij haar seksuele escapades. En speelt hij gastheer voor haar minnaars. Naast zijn vrienden is iedereen in Little Wesley op de hoogte van haar dwaling en zijn eindeloos geduld.

Patricia Highsmith (1921-1995) werd geboren in Texas, groeide op in New York en bracht het grootste deel van haar leven door in Europa. Veel van haar boeken zijn veelvuldig verfilmd, door onder meer Alfred Hitchcock. De gebeurtenissen bij Highsmith zijn vaak onwaarschijnlijk. Maar het ging the queen of suspense vooral om de innerlijke realiteit van haar personages.

Centraal in ‘Stille wateren’ staat dan ook de innerlijke realiteit van Vic Van Allen. En die is heel anders dan zijn onverschillige en gelaten gedrag. Want Vic is jaloers en ergert zich blauw aan de hele situatie. Hij walgt van Melinda. Snapt niet wat ze ziet in die slome en idiote mannen waar ze de koffer mee induikt. Bovendien is ze allesbehalve discreet.

In een poging om zijn vrouw terug voor zich te winnen vertelt Vic voor de grap dat hij een van Melinda’s vroegere minnaars vermoord heeft. De man waar hij het over heeft, is inderdaad vermoord. En het duurt niet lang of iedereen in Little Wesley is op de hoogte van Vics bekentenis. Hoewel de moordenaar gevonden wordt, blijft er niettemin iets hangen van zijn ‘grap’. Als er daadwerkelijk iets raars en ergs gebeurt met een van Melinda’s minnaars is zij er van overtuigd dat Vic er iets mee te maken heeft. Maar kan zij dit wel bewijzen? Is er wel iemand die haar geloofd?

Tot het einde blijf je in het ongewisse. Intussen leef je mee met Vic, zelfs als hij aan het moorden slaat. En krijg je een bloedhekel aan Melinda. Maar dat is juist de crux van dit briljante verhaal: de sympathie die je voor de moordenaar voelt en de antipathie voor het slachtoffer. Je bent overigens niet alleen. Ook in Little Wesley kan Melinda op weinig sympathie rekenen. Enkel in de laatste paragrafen van dit verhaal besef je hoe ongepast je sympathie voor Vic eigenlijk is.

Oorspronkelijke titel: Deep Water.
Jaar van publicatie: 1957.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: