Spotlight op: Een revolverschot

In ‘spotlight op’ ontruk ik een boek en zijn auteur uit de vergetelheid. Vandaag is het spotlight gericht op: Een revolverschot van Virginie Loveling.

De foto van Virginie Loveling is afkomstig van Wikimedia Commons en is in het publieke domein.

Virginie Loveling (1836-1923) was een Vlaamse schrijfster. Net als haar twee jaar oudere zuster Rosalie schreef ze aanvankelijk gedichten over het leven op het platteland. Die gedichten waren anders en nieuw in de Nederlandse literatuur en hun poëziebundel kende talloze herdrukken. Voor de gezusters Loveling was de poëzie slechts een fase in hun literair parcours. Nadien schreven ze vooral novellen.

Na de dood van Rosalie in 1875 probeerde Virginie het met volkse romans. In 1905 schreef zij de roman die als een van de hoogtepunten van haar oeuvre wordt beschouwd: ‘Een revolverschot’. Deze psychologische streekroman werd in 2021 opnieuw uitgegeven in de Salamander-reeks. Annelies Verbeke zette het om naar een hedendaagse versie, met respect voor Lovelings rijke woordenschat, ritme en stilistische kracht.

‘Een revolverschot’ speelt zich af in het fictieve Oost-Vlaamse dorpje Vroden. Na de dood van hun ouders wonen de gefortuneerde gezusters Satander samen in het ouderlijke huis. Als ze gevoelens opvatten voor hun flirterige overbuurman nemen hun levens een tumultueuze en fatale wending.

Zij gingen in het slapende dorp met zijn eenzame straten, waar geen lantaarns brandden – nu er maneschijn verondersteld was te wezen – en zijn gesloten huizenblinden.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: