Gespot: Regicide

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over Regicide van Robert Harris.

De foto van Robert Harris bij dit blog is van Dr. Jost Hindersmann. Hindersmann nam de foto in 2009 tijdens een auteurslezing in Keulen.

Vijftien bestsellers heeft Robert Harris (1957) al op zijn naam staan. Zijn werk wordt vertaald in veertig talen en hij is lid van de prestigieuze Royal Society of Literature. Zijn vrouw Gill Hornby en zijn schoonbroer Nick Hornby schrijven eveneens.

Harris’ faam berust vooral op zijn historische romans zoals Pompeii, de Cicero-trilogie en De officier. Met die laatste won hij vier literaire prijzen, waaronder de Sir Walter Scottprijs. De Frans-Italiaanse film J’accuse uit 2019, gebaseerd op De officier, kreeg in 2020 drie Césars. Dit ondanks de controverse rond regisseur Roman Polanski. Andere romans van Harris die verfilmd zijn, zijn Geest, Archangel, Enigma en Vaderland.

Zijn nieuwste roman ‘Regicide’ gaat over de klopjacht op koningsmoordenaars Edward Whalley en William Goffe.

In 1649 werd koning Charles I onthoofd. Na die onthoofding brak er in Engeland een burgeroorlog uit. In 1660 slaagt het leger erin de orde en de monarchie te herstellen. Onder Charles II ontstaat het Regicidecomité. De koningsmoord (= Regicide) moet gewroken worden: de mannen die het doodvonnis van Charles I ondertekenden, moeten opgespoord en terechtgesteld worden.

Generaal Edward Whalley en zijn schoonzoon kolonel William Goffe vluchten naar de VS. Als het van Richard Nayler afhangt, zullen ze hun straf ondergaan. Zal Nayler in zijn opzet slagen en Whalley en Goffe in de VS arresteren? Of zullen Whalley en Goffe ontsnappen?

De Nederlandse vertaling van Rogier van Kappel verschijnt rond 1 november. Meer info vind je op de website van uitgeverij Cargo.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: