Dankbare dood van Peter Robinson

De onlangs overleden Britse misdaadauteur Peter Robinson (1950-2022) was gekend van zijn serie rond hoofdinspecteur Alan Banks. De eerste Banks – Gallows View (Stille blik) verscheen in 1987 en bleef niet onopgemerkt. Robinson schreef het boek uit heimwee. Dertien jaar eerder was hij vanuit Engeland naar Canada geëmigreerd. In eerste instantie om te studeren – in Engeland kon hij slechts een Bachelor of Arts behalen, in Canada een Master of Arts. In tweede instantie om te doceren en een gezin te stichten.

In ‘Dankbare dood’ vindt een vrouw het verwrongen lichaam van een uitgemergelde, oude man in een grijs windjack en blauwe spijkerbroek. Het lichaam is gedumpt op een verlaten spoor, niet ver van het huis van het slachtoffer. In de broekzak van de man vindt de politie £ 5000. Zelfmoord is niet uit te sluiten. Maar de politie gaat uit van moord. Een zaak dus voor Banks en zijn team.

‘Dankbare dood’ is het 21e boek in de serie. Niet handig als je – zoals ik – nog geen boek van Banks hebt gelezen. En niet vertrouwd bent met de tv-serie. Maar het verhaal hield me in touw met zijn verschillende onderzoekpistes.

Het slachtoffer, universitair docent Gavin Miller was ontslagen na aantijgingen van seksuele intimidatie. De directeur – een vriend van Miller – deed niets met de getuigenis van een studente die beweerde dat de aantijgingen tegen Miller verzonnen waren. Waarom deed die vriend niets? Heeft die iets te verbergen en is Miller dat te weten gekomen? Kregen ze soms ruzie? Waren de aantijgingen inderdaad verzonnen of viel Miller meisjes lastig?

Vlak voor zijn dood sprak Miller over een handelszaak die hij ging openen. Verwachtte hij nog meer geld dan die £ 5000 die op hem gevonden zijn? Perste hij soms iemand af? Of is er een drugslink? De politie vond namelijk drugs bij hem.

Dan is er nog lady Veronica Chalmers. Een paar dagen voor zijn dood belde Miller haar. Hun gesprek duurde 7 minuten. Nochtans beweert lady Chalmers dat ze hem niet kende. Het is duidelijk dat ze liegt, maar waarom? Deze piste houdt vooral Banks bezig. Het krijgt zijn volle aandacht als hij van zijn oversten te horen krijgt dat hij haar met rust moet laten.

De ontknoping is ietwat teleurstellend. Maar dat is een detail. Want de reis naar de ontknoping langs de jaren 60 en 80 is opmerkelijk en knap. En de personages zijn goed uitgewerkt. Dus blijkbaar is dit een serie die ik toch wel moet lezen.

Oorspronkelijke titel: Children of the Revolution.
Jaar van publicatie:
2013.
Vertaling: Valerie Janssen.
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: