De levenden en de doden in Winsford van Håkan Nesser

Ze kwamen aan in Winsford toen het donker was. Vlak voor middernacht lag zij in het doorgezakte tweepersoonsbed in de slaapkamer van Darne Lodge. Daarvoor waren ze al in slaap gevallen voor de open haard: zij in de schommelstoel en hij op een schapenvacht.

Zij is een grote naam in Zweden. Elke Zweed kent haar van de televisie. Voor de dorpelingen in het afgelegen Winsford is ze een schrijfster die samen met haar hond 6 maanden verblijft op de heide. Voor de huur van de cottage gaf ze de familienaam van haar moeder op.

Er gebeuren rare dingen rond Darne Lodge. Zo vindt Maria dode fazanten voor haar deur. Gelukkig is daar nog een lieve Engelsman, die haar beschermt en die verliefd op haar wordt.

Een goede schrijver weet hoe hij het onwaarschijnlijke geloofwaardig maakt. Want Maria ’s verhaal is best vreemd. Familie en vrienden weten niet beter of Maria en Martin Holinek zijn voor 6 maanden met hun hond naar Marokko. Maar Maria duikt met hond op in een uithoek van Engeland met als enig doel: Castor overleven. Dan is er nog haar terugreis naar Zweden en de vermeende wanhoopsdaad van Martin.

Maar terug naar het begin van het verhaal. Dat begint met de aankomst van Maria en Castor in Winsford. Mondjesmaat kom je meer te weten over wat er aan hun aankomst in Winsford is voorafgegaan. Ook leer je meer over Maria’s leven en haar huwelijk met Martin.

Een deel van het verhaal gaat over de reden waarom Martin Holinek persé naar Marokko wou, en over het boek dat hij daar wou schrijven. Aan de hand van zijn dagboeken en notities komt Maria stukje bij beetje te weten dat haar echtgenoot een geheim had.

Maria maakte genoeg mee in haar leven: de dood van haar zus, de dood van haar verloofde, de ontrouw van Martin, een postnatale depressie, een schandaal rond de zus van Martin en onlangs nog rond Martin zelf. Hierdoor krijg je sympathie voor haar, maar anderzijds is er iets loos met haar. Aanvankelijk lijkt het alsof de recente gebeurtenissen iets intuïtief hebben, maar geleidelijk aan besef je dat Maria iets berekend heeft. Gaat ze slagen in haar opzet? En wat met die lieve Engelsman? Was hij maar een tijdverdrijf of voelt zij iets voor hem?

Kortom: ‘De levenden en de doden in Winsford’ is een knap geconstrueerd en spannend psychologisch verhaal waarin je de gebeurtenissen enkel vanuit het standpunt van Maria Holinek beleeft en ondergaat.

Oorspronkelijke titel: Levande och döda i Winsford.
Jaar van publicatie: 2013.

Vertaald door Ydelet Westra.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: