Gespot: Justine

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over Justine van Lawrence Durrell.

Lawrence George Durrell (1912-1990) was een Brits schrijver. Net als zijn ouders werd Durrell geboren in India. Toen de familie in 1923 naar Engeland verhuisde, voelde Durrell zich ontheemd.

Een emigratie naar Korfoe in 1935 was een ware revelatie: Durrell voelde zich weer verbonden met zijn geboorteland. Ook was hij verlost van die afstompende Engelse cultuur. Na Korfoe woonde hij achtereenvolgens in Egypte, Joegoslavië, Rhodos, Cyprus en het zuiden van Frankrijk.

In de jaren 60 is de kosmopolitische schrijver twee keer genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Tussen 1957 en 1960 had hij immers zijn bekendste werk geschreven: The Alexandrian Quartet. Deze tetralogie bestaat uit de romans ‘Justine’, ‘Baltazhar’, ‘Mountolive’ en ‘Clea’. Vanzelfsprekend spelen de romans zich af in Alexandrië (Egypte), tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

In ‘Justine’ vertelt een verarmde Ierse schrijver over zijn tragische liefdesaffaire met Justine, een mysterieuze joodse vrouw. Justines man, Nessim is een vriend van de verteller. Op het hoogtepunt van de driehoeksverhouding vreest de verteller voor zijn leven; Nessim zou iemand hebben ingehuurd om hem te vermoorden. Naast Justine, Nessim en de Ierse schrijver is de stad Alexandrië een personage.

Deze eerste roman van Durrells overbekende tetralogie verschijnt op 25 januari in een nieuwe vertaling van Meta Gemert bij Uitgeverij Van Maaskant Haun.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: