Lezen volgens Forster

Edward Morgan Forster (1879-1970) was een Engelse romanschrijver. Als jonge man woonde Forster enige tijd in Italië en Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als ambtenaar in Egypte. En in 1912 en 1921 ging hij als adviseur van een maharadja naar Brits-Indië.

Hoewel hij maar zes romans schreef, was hij een van de belangrijkste schrijvers van zijn tijd. Voor de Nobelprijs voor Literatuur is hij twintig keer genomineerd geweest.

Zijn eerste roman ‘Where Angels Fear to Thread’ (1905) was kenmerkend voor zijn hele oeuvre. Hoofdthema is de tegenstelling tussen de koele Engelsen en de warmhartige Italianen. Ook zijn roman ‘A room with a view’ (1908) speelde zich grotendeels af in Italië. Hoewel hij in deze roman de Engelsen in het buitenland op feilloze wijze tekende, waren er de sociale tegenstellingen tussen de Engelsen zelf. ‘Howards End’ (1910) kende dan weer een confrontatie tussen de werelden van de gecultiveerde Engelsen en botte zakenlui.

Zijn Indiase ervaringen verwerkte Forster in ‘A Passage to India’ (1924). Deze roman was onder meer een aanval op het Engelse superioriteitsgevoel. Na ‘A Passage to India’ produceerde Forster vooral non-fictiewerk. Voor Benjamin Brittens opera ‘Billy Budd’ (1951) schreef hij samen met Eric Crozier het libretto.

Zijn postuum gepubliceerde ‘Maurice‘ (1971) zorgde voor opschudding, net als enkele homo-erotische verhalen.

Het beeld bij dit blog is van Dora Carrington en is in het publieke domein.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: