Dood onder geestelijken van P.D. James

Vergezochte ontknoping.

Dood door ongeluk is de conclusie van het onderzoek naar het tragisch overlijden van Ronald Treeves, theologiestudent aan Saint Anselms. Zijn vader, zakentycoon en wapenfabrikant Sir Alfred Treeves betwijfelt die conclusie, en verzoekt Scotland Yard om de dood van zijn adoptiezoon informeel te onderzoeken. Dit wordt een klus voor hoofdinspecteur Adam Dalgliesh van Scotland Yard.

Tijdens Dalgliesh’ verblijf in Saint Anselms wordt aartsdiaken Crampton vermoord. Omdat het slachtoffer het college wilde sluiten, zijn er veel verdachten. Ook hebben enkele verdachten persoonlijke motieven om Crampton te haten.

Voorafgaand aan de moord op de aartsdiaken, is er het informele onderzoek naar Ronald Treeves’ doodsoorzaak, de sfeervolle beschrijving van de omgeving en het college, en de persoonlijke herinneringen van Dalgliesh aan Saint Anselms. Als zoon van een pastoor bracht Adam zijn vakanties door op het college. Het is typisch voor P.D. James om tijd te maken voor de ontwikkeling van haar verhaal en stil te staan bij de gedachten van haar personages. Zij bleef wat te lang stilstaan, want het begin van ‘Dood onder geestelijken’ werkt langdradig. Ik was blij met de moord op de aartsdiaken, want zo kwam er actie in het verhaal. Jammer genoeg, kende het verhaal een anti-climax met een vergezochte ontknoping. Ook werkte het einde als een zwakke poging om er spanning in te houden.

Oorspronkelijke titel: Death in Holy Orders
Jaar van publicatie: 2001

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: