Dood onder geestelijken van P.D. James

Dood door ongeluk is de conclusie van het onderzoek naar het tragisch overlijden van Ronald Treeves, theologiestudent aan Saint Anselms. Zijn vader, zakentycoon en wapenfabrikant Sir Alfred Treeves betwijfelt die conclusie, en verzoekt Scotland Yard om de dood van zijn adoptiezoon informeel te onderzoeken. Hoofdinspecteur Adam Dalgliesh gaat naar Saint Anselms waar hij al vrij snel wordt geconfronteerd met een moord. Omdat de vermoorde, aartsdiaken Crampton, het college wilde sluiten, zijn er veel verdachten. Daarnaast hadden enkele ook persoonlijke motieven om Crampton te haten.

Voorafgaand aan de moord op de  aartsdiaken, is er het informele onderzoek naar Ronalds doodsoorzaak, de sfeervolle beschrijving van de omgeving en het college, en de persoonlijke herinneringen van Dalgliesh aan Saint Anselms. Als zoon van een pastoor bracht Adam namelijk zijn vakanties door op het college. Het is typisch voor P.D. James om tijd te maken voor de ontwikkeling van haar verhaal en stil te staan bij de gedachten van haar personages, hoewel ik in sommige details niet echt geïnteresseerd was. Ik vond het begin net iets té langdradig en was blij dat de aartsdiaken vermoord werd, zodat er meer actie in het verhaal kwam.

Jammer genoeg, kende het verhaal voor mij een anti-climax met de toedracht over Ronalds overlijden en de ontknoping van een andere verhaallijn. Ik vond het ver gezocht en had geen interesse meer in het verdere verloop van het verhaal. Omdat ik naar de audioversie luisterde, kon ik moeilijk gaan kijken naar het einde om te weten wie de moordenaar was. Gelukkig had ik geen uren luisteren meer voor de boeg en heb ik doorgebeten. Eerlijk gezegd, begreep ik weinig van de motieven van de moordenaar. Daarenboven vond ik het einde een zwakke poging om er alsnog de spanning in te houden.

Ik weet dat een misdaadverhaal vaak onrealistische kronkels kent, maar hier was het me net een beetje te veel van het goede.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.