De stiefmoeder van Simon Tolkien

Kiezen tussen vrouw of zoon.

Op een warme zomeravond dringen twee mannen een afgelegen herenhuis binnen en vermoorden de vrouw des huizes: lady Anne Robinson. Wat de mannen niet weten, is dat haar zoon Thomas vanuit een schuilplaats getuige was van de moord. Enkele dagen later legt Thomas een getuigenis af, waarin hij verklaart dat de privé-secretaresse van zijn vader, Greta Grahame de twee mannen gestuurd heeft.

Een jaar later begint de rechtszaak tegen Greta Grahame, die intussen met sir Peter Robinson getrouwd is. Omdat sir Peter Robinson, de Britse minister van defensie is, krijgt de rechtszaak veel media-aandacht. Peter weigert om zijn zoon te geloven. Heeft Peter gelijk dat hij zijn zoon wantrouwt? Of vergist hij zich in Greta?

“Aan het geluid van de klikkende camera’s en de onbeantwoorde vragen van de verslaggevers kwam meteen een eind toen de deuren van de Old Bailey zich achter sir Peter en lady Greta sloten.” 

In ‘De stiefmoeder’ wisselen hedendaagse gebeurtenissen af met gebeurtenissen in het verleden en vooruitwijzingen. Naast het moeiteloos spelen met tijd, speelt Tolkien ook met plaats. De personages zijn geloofwaardig en vooral de vader-zoonrelatie is interessant uitgewerkt. Omdat ‘De stiefmoeder’ een goed tempo heeft, kan het makkelijk op een paar dagen gelezen worden. Het was ook een boek, waar ik moeiteloos mijn nogal rare leesgewoonten kon op botvieren. Ik lees graag na het begin, het einde, om dan vervolgens ergens in het midden het boek open te slaan, om het dan vervolgens van kaft tot kaft te lezen – waarbij ik vaak terug in een patroon verval van dingen op voorhand te lezen. Zo lees ik sommige stukken van een boek soms twee of meer keer. Ondanks dat ik vrij snel wist hoe het verhaal in elkaar zat, was dat geen beletsel om even enthousiast te blijven lezen.

‘De stiefmoeder’ was Simon Tolkiens eerste boek, dat hij op zijn drieënveertigste schreef. Hij meende lang dat hij nooit de  genialiteit van zijn grootvader, J.R.R. Tolkien, zou kunnen evenaren, en beter geen schrijver kon worden. In tegenstelling tot zijn grootvader schrijft Simon Tolkien thrillers. Ik ben alvast fan.

Oorspronkelijke titel: Final Witness.
Jaar van publicatie: 2002.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: