Verborgen van James Scott

Zeer sterk debuut.

In de winter van 1897 keert Elspeth terug naar huis. Elspeth is de kostwinner van het gezin Howell. Jorah, haar man zorgt voor de vijf kinderen en de boerderij. Als Elspeth echter de boerderij verduisterd vindt, beseft ze meteen dat er iets ergs gebeurd is. Ze vindt dan ook haar man en vier van hun kinderen vermoord terug. Enkel Caleb overleefde de brutale moordpartij. Moeder en zoon gaan samen op zoek naar de moordenaars en komen zo terecht in Watersbridge. Voor Elspeth betekent de terugkeer naar Watersbridge de confrontatie aangaan met haar zonden.

Met zowel Elspeth als Caleb zet de schrijver sterke en overtuigende personages neer. Ik hield vooral van de interactie tussen moeder en zoon. Het gaf de roman onverwachte tedere en emotionele momenten. Er is echter weinig plaats voor sentimentaliteit in de harde wereld die Scott creëerde. Het oog om oog, tand om tand principe maakt van ‘Verborgen’ een duistere roman. Verwacht geen happy end.

Sommige vinden ‘Verborgen’ een moeilijk en zwaarwichtig boek. Ik vond het vooral een zeldzaam mooi boek. De drie delen waaruit de roman bestaan, hebben elk hun eigen sfeer en vormen toch een geheel. Een zeer sterk debuut van deze Amerikaanse schrijver, en een naam om te onthouden.

Oorspronkelijke titel: The Kept.
Jaar van publicatie: 2013.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: