Liza van Ivan Toergenjev

Over liefde die geen kans krijgt.

Edelman en landheer Fjodor Ivanytsji Lavretski keert na een lang verblijf in het buitenland terug naar zijn landgoed. Zijn vrouw Varvara Pavlovna Korobjina blijft achter in Parijs, en krijgt een toelage. Fjodor hield enorm van zijn vrouw tot hij ontdekte dat zij hem bedroog; hij heeft er lang over gedaan om dit overspel te verwerken.

Terug in Rusland ontmoet hij de jonge Liza Kalitin. Zijn gevoelens voor Liza krijgen een stem als hij in een Franse krant leest dat zijn vrouw gestorven is. Hij kan zijn geluk niet op als blijkt dat Liza ook van hem houdt. Maar dan staat Varvara ineens op zijn stoep…

Varvara’s komst zou komisch geweest zijn als de situatie niet zo tragisch was voor Fjodor en Liza. Ik vond ‘Liza’ een zeldzaam mooi boek over een liefde die geen kans krijgt. Het is romantisch zonder zeemzoeterig of zwaarwichtig te worden. Tegelijkertijd heeft het iets melancholisch en beschouwend, vooral in de beschrijvingen van de nevenpersonages en de omgeving. Alle personages zijn mooi uitgewerkt. Extra speciaal is dat Liza, Varvara en ook twee andere personages piano spelen, elk op hun manier, analoog aan hun karakter en temperament. Daarnaast gebruikt Toergenjev ook muziek om hoogtepunten in het verhaal te markeren.

Oorspronkelijke titel: Дворянское гнездо.
Jaar van publicatie: 1859.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: