Zorro van Isabel Allende

Een avonturenverhaal.

Isabel Allende schreef ‘Zorro’ als een fictieve biografie. Isabel de Romeu is de biografe van dienst. Zij vertelt het verhaal van haar vriend, Diego de la Vega oftewel Zorro. Isabel begint haar epische vertelling met de kennismaking van Diego’s ouders: de Indiaanse Toypurnia en de Spaanse Alejandro de la Vega. Bernardo, Diego’s doofstomme bediende in de televisieserie, krijgt een andere rol bij Allende. Naast Diego’s bloedbroeder is Bernardo vooral diens alter ego. Het zorgt voor een mooi contrast. Bernardo is introvert, voorzichtig en bedachtzaam terwijl Diego extravert, roekeloos en theatraal is.

Op aandringen van zijn vader vertrekt Diego samen met Bernardo naar Spanje, waar ze verblijven bij Tomás de Romeu, een vriend van Diego’s vader. Hier kan Diego zijn opleiding vervolledigen en leert hij schermen. Als Tomás de Romeu in ongenade valt bij het nieuwe bestuur, vlucht Diego samen met Isabel en Juliana de Romeu en hun chaperonne Nuria naar Californië. Bernardo was namelijk al eerder teruggegaan naar La Reina de los Angeles, het dorp van hun jeugd, waar Alejandro burgemeester is. Voor Diego en de dames echter aankomen in Californië, beleven ze nog de nodige avonturen. En als ze dan eindelijk aankomen, kan Diego zijn vader gaan redden in zijn nieuwe rol als Zorro.

‘Zorro’ is een avonturenverhaal dat vanaf deel vier op kruissnelheid komt. Vanaf dan komt er geen einde aan de avonturen en beproevingen. De gebeurtenissen zijn vaak onwaarschijnlijk en overdreven, wat past binnen het genre. Van de karakters ondergaat enkel Diego een transformatie, omdat hij zich meer en meer voorbereidt op de rol, die hem in een Indiaanse initiatierite werd geopenbaard. De rol van zijn totemdier, de vos (= el zorro), houdt in dat hij enkel ’s avonds onder bescherming van zwarte kledij in actie komt terwijl hij zich tijdens de dag verborgen houdt. Er zijn nogal wat stereotypen, wat ook eigen is aan het genre. Waar ‘Zorro’ in excelleert is de interessante, fantasierijke en boeiende verhaallijn. Vervelend zijn de irritante opmerkingen van de vertelster.

Lees ook mijn bericht over Fictieve held: Zorro

Oorspronkelijke titel: Zorro.
Jaar van publicatie: 2005.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: