De premier van Georges Simenon

Hij is 82. Woont op een landgoed in Normandië en wordt nog steeds aangesproken met excellentie. Hij is nochtans al lang geen premier meer, wordt evenwel op kosten van de staat als een historisch monument onderhouden. Hij redde immers het land van de afgrond. Hij meent dan ook terecht nog steeds invloed te hebben op de Franse politiek. De Franse regering is overigens net gevallen, en blijkbaar wordt zijn voormalig politiek attaché, Chalamont, getipt als kandidaat-premier. Wanneer gaat Chalamont hem raadplegen? En wie van zijn personeel bespioneert hem en voor wie? En wanneer zal hij zijn laatste rekening vereffenen?

Met ‘De premier’ schreef Simenon een intrigerend psychologisch portret van een man, die terugblikt op zijn leven en carrière. En die wat het heden betreft, moet vaststellen dat hij handig opzijgezet is. De oude politieke vos mag zijn haren verloren zijn, zelfs in het aanschijn van de dood heeft hij nog steeds zijn streken. ‘De premier’ is een vlot geschreven verhaal met een langzaam opgebouwde spanning, deels poëtisch en deels prozaïsch, dat je makkelijk op een dag uitleest.

Ik las ‘De premier’ overigens in de vertaling van Kris Lauwerys.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.