Na Hannibal van Barry Unsworth

Over gewone mensen en hun beslommeringen.

Umbrië, niet ver vanwaar Hannibal ooit de Romeinen in de pan haakte. Aan een verlaten landweg raken de huizen van verschillende mensen. Het zijn er zes. Slechts één wordt bewoond door een Umbrische familie, de Checchetti. Als lezer kom je weinig tot niets te weten over de Checchetti. De focus in ‘Na Hannibal’ ligt namelijk bij de niet-Umbrische bewoners, de inwijkelingen, zijnde Italianen of buitenlanders: Fabio en Arturo, professor Monti, ex-tolk Ritter, de Chapmans en de Greens.

Daarnaast zijn er nog een aantal louche figuren, zoals Stan Blemish, die van bedriegen zijn beroep heeft gemaakt. En advocaat Mancini, een intrigant pur sang, die garen weet te spinnen van al dat bedrog. Want bedrog of verraad is een van de thema’s van ‘Na Hannibal’. Sommige zijn bedrogen, andere worden bedrogen en een enkeling denkt dat hij bedrogen wordt. Het gebeurt niet enkel met de personages in ‘Na Hannibal’ maar het is een steeds terugkerende oneindige beweging in de geschiedenis van Umbrië, of zo je wil, in de rest van de wereld.

In ‘Na Hannibal’ wordt een streek in Umbrië beschreven die gekend staat als het land van de krijgers. Dit gegeven is een obsessie voor professor Monti. Eigenlijk hebben alle personages wel een bepaalde obsessie, fixatie of passie. Dan is er nog Unsworths eigen passie: de passie voor het Umbrische landschap, het licht, de keuken, de kunst en de geschiedenis. Naast die couleur locale krijg je in ‘Na Hannibal’ ook nog een heerlijk verhaal over gewone mensen met hun kleine en grote beslommeringen.

Oorspronkelijke titel: After Hannibal.
Datum van publicatie: 1996.
Vertaald door Regina Willemse en Uitgeverij De Geus (1998).
Na Hannibal is ook verschenen onder de titel Een zomer in Italië.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: