Hond versus speurder

klassieker uit de literatuur

Klassiekers blijven boeien. Met ‘De hond van de Baskervilles’ schreef Sir Arthur Conan Doyle zijn beste Sherlock Holmesverhaal. 

Voorteken van de dood
In de derde roman rond Sherlock Holmes ‘De hond van de Baskervilles’ kan Holmes het opnemen tegen een wel heel bijzondere opponent: een bovennatuurlijk wezen, dat de gedaante heeft van een enorme grote hond met gloeiende ogen. In de Europese mythologie worden honden steevast geassocieerd met de dood of met de duivel, en fungeren zwarte honden vaak als bewaker van de onderwereld. In de Britse folklore wordt het zien van een enorme zwarte hond geïnterpreteerd als een voorteken van de dood. Dit is zeker het geval in ‘De hond van de Baskervilles’, waar gevreesd wordt voor het leven van Sir Henry Baskerville, de nieuwe erfgenaam van Baskerville Hall.

De Baskervilles
Op de familie Baskerville rust er al eeuwenlang een vloek, waarin een enorme zwarte hond een rol speelt. Een vloek die een zekere Sir Hugo Baskerville over de familie bracht, en die nog maar net Sir Charles Baskerville noodlottig is geworden. Omdat dokter Mortimer, een vriend van de familie, vreest dat Sir Henry eenzelfde lot is beschoren, roept hij de hulp in van Holmes.

Holmes heeft nog andere zaken op te lossen in Londen, waardoor dokter Watson met dokter Mortimer meegaat. Hoewel Watson grotendeels de speurder van dienst is, is het Holmes die naarstig achter de schermen het raadsel van de hond oplost.

Legendes over zwarte honden
Voor het bedenken van de hond kreeg schrijver Sir Arthur Conan Doyle hulp van een journalist van de Daily Express: Bertram Fletcher Robinson. Blijkbaar kende Robinson nogal wat Britse legendes en verhalen rond zwarte honden. Er zijn verschillende legendes die in aanmerking komen voor het idee van de plot.

Een piste is alvast de legende rond Richard Cabell. Richard Cabell leefde in de 17e eeuw en werd gezien als een monsterlijk kwaadaardige man, die zijn ziel aan de duivel had verkocht. Na zijn dood op 5 juli 1677 zag men regelmatig een roedel spookhonden in de buurt van zijn graf. Rond de verjaardag van zijn dood kon men Cabell met de roedel spookhonden zien uitrijden en jagen. Charles Baskerville, de snoodaard waarmee alle ellende begint voor de familie Baskerville, is eveneens een monsterlijk kwaadaardige man, die zijn ziel aan de duivel belooft en vervolgens dood wordt teruggevonden.

Een andere piste zijn de verhalen rond Black Shuck of Old Shuck, een van de vele enorme zwarte spookhonden, die je in Engeland liever niet tegenkomt. Diegene die Black Shuck ziet, sterft ofwel onmiddellijk of binnen het jaar. En als het niet de waarnemer is die sterft, dan is het iemand in zijn of haar directe omgeving. Het woord Shuck komt trouwens van het Oudengelse Scucca, wat demon betekent.

Beste Holmesverhaal
De demon in ‘De hond van de Baskervilles’ wordt uiteindelijk doodgeschoten. Diegene die de legende nieuw leven inblies, komt ook om het leven, waardoor Holmes en Watson een nieuwe moord voorkomen, en hun eigen succes bestendigen. ‘De hond van de Baskervilles’ was immers zo succesvol, niet enkel en alleen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in de VS, dat schrijver Sir Arthur Conan Doyle besliste om Holmes terug tot leven te wekken. Hij kreeg er een aardige som geld voor, en de fans van Holmes waren hem alvast heel dankbaar. ‘De hond van de Baskervilles’ wordt beschouwd als zijn beste Sherlock Holmesverhaal.

Bron:
Wikipedia
http://www.historytoday.com/richard-cavendish/publication-hound-baskervilles

Lees zeker ook mijn blogbericht rond Sherlock Holmes als aanvulling op dit bericht.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.