De moord op Roger Ackroyd van Agatha Christie

Na de moord op de rijke Roger Ackroyd doen allerlei geruchten de ronde. Het is trouwens het tweede sterfgeval op korte tijd in het dorp King’s Abbot. Net voor Ackroyd kwam de mooie mevrouw Ferrars plots te overlijden. Toeval wil dat Ackroyd een oogje had op de weduwe Ferrars. Vlak voor zijn eigen dood vertrouwde Ackroyd dokter Sheppard toe dat mevrouw Ferrars zelfmoord pleegde.

Dokter Sheppard tekent alle feiten, roddels en geruchten rond de overlijdens zorgvuldig op. Het raadsel rond die overlijdens wordt niet door de politie opgelost, maar door een  zonderlinge buitenlandse man die nog maar net in King’s Abbot woont.

‘De moord op Roger Ackroyd’ verscheen in 1926, tijdens de gouden tijd van het detectiveverhaal. Het maakte Christie en haar personage Hercule Poirot in een klap wereldberoemd. Bij de publicatie ontketende het boek namelijk een controversie. Niet iedereen was zo gelukkig met het ingenieuze plot dat Christie had bedacht, veel lezers voelden zich bedot. De lezers van toen waren namelijk niet vertrouwd met een onbetrouwbare verteller.

Alleszins mag je ‘De moord op Roger Ackroyd’ gerust toevoegen aan je leeslijst. Zo las ik onlangs het verhaal terwijl ik wist wie de moordenaar was. Ik heb wel extra gelet op de aanwijzingen die leiden tot de oplossing van de puzzel, en daarbij viel het me op dat het verhaal echt wel goed in elkaar steekt. In 2013 werd ‘De moord op Roger Ackroyd’ door Crime Writers’ Association uitgeroepen tot beste detective ooit.

Oorspronkelijke titel: The Murder of Roger Ackroyd.
Datum van publicatie: 1926.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: