De witte veer van John Boyne

September 1919. In Norwich ontmoet oorlogsveteraan Tristan Sadler Marian Bancroft. Tristan wil de brieven die Marian aan haar broer William schreef en die bij hem terechtkwamen, teruggeven. Will Bancroft overleefde de oorlog niet. Hij werd wegens lafheid geëxecuteerd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had je in Groot-Brittannië ‘The White Feather Movement’, een beweging bestaande uit jonge vrouwen, die mannen die geen uniform droegen een witte veer gaven. Het was een enorme schande om een witte veer te krijgen, want dan werd je beschouwd als een lafaard.

Het was helemaal niet fijn om een witte veer te krijgen als je je land gediend had en ontslagen was uit het leger. Bovendien waren er ook mannen die omwille van politieke, levensbeschouwelijke of religieuze redenen bezwaar aantekenden en zodoende dienst weigerden. In Boynes ‘De witte veer’ tekende Will Bancroft tijdens zijn legerdienst bezwaar aan, waarmee hij zijn lot bezegelde. Volgens Tristan Sadler was Will moediger dan hij ooit zal zijn. Maar hoe geloofwaardig is het relaas van de man die Will liefhad?

De loopgraven van de Eerste Wereldoorlog zijn het decor van een dramatische liefdesgeschiedenis tussen twee verschillende karakters en temperamenten: Tristan en Will. Toch hebben Tristan en Will iets gemeen: ze houden halsstarrig vast aan hun ideeën. Dit leidt tot een impulsieve daad, waar Tristan zich enorm voor schaamt.

Wat ‘De witte veer’ zo bijzonder maakt, is wat Boyne niet verteld. Toch heeft alles, tot in het kleinste detail, zijn belang. Omdat het verhaal vanuit Tristans oogpunt wordt verteld, blijft Will ogenschijnlijk een ietwat duister karakter. De ontmoeting met Marian en Wills ouders draagt echter bij tot een beter begrip van Will, waardoor Tristans daad dramatisch wordt. In het laatste deel maakt Boyne een sprong in de tijd. In 1976 krijgt Tristan, een gevierd schrijver, een literaire prijs, en ontmoet hij nogmaals Marian Bancroft. Deze ontmoeting mondt uit in een laatste dramatische ontwikkeling.

Kortom: ‘De witte veer’ is het soort boek, waarvan je je afvraagt of je wel alles meegekregen hebt van Tristans persoonlijk drama. Daarnaast behandelt Boyne thema’s als lafheid, dapperheid en waarachtigheid in zeer extreme omstandigheden. Een boek dat lang nazindert.

Oorspronkelijke titel: The Absolutist.
Jaar van publicatie: 2011.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: