Engel van de stad van Parker Bilal

Faroek Faragalla van Blue Ibis Reizen heeft een dreigbrief ontvangen. Hij engageert detective Makana om uit te zoeken wie de brief schreef. Makana wordt ook benaderd door Faroeks receptioniste, Mira. Mira vreest dat de brieven – want er was meer dan één dreigbrief – aan haar gericht zijn. Iemand moet achter haar echte identiteit gekomen zijn. Zij is namelijk de vrouw van professor Ridwan Hilal. Haar man wordt beticht van geloofsverzaking. Bovendien behoort Mira tot de koptische minderheid. Zij is christen.

De christelijke gemeenschap is momenteel kop van Jut. In Imbaba, een achterbuurt van Caïro, werden verschillende verminkte lichamen van jongens gevonden. Volgens de bekende TV-imam sjiek Wahied zijn de moorden toe te schrijven aan een bloedig religieus gebruik van de christenen. Tegelijk met de moorden verscheen ook een engel in Imbaba. De raadselachtige aanwezigheid van de engel draagt samen met de moorden bij tot een kruitvat, dat elk moment kan ontploffen.

De mysterieuze gedaante liet zich zelden meer dan eens op dezelfde plek zien. Hij kon hoog op de hoek van een gebouw opduiken of zittend op de balustrade van een verduisterd balkon, zonder dat duidelijk was hoe hij daar beland was of waar hij vervolgens weer naartoe verdween. ‘Malaika!’ riep een vrouw uit. Een engel.

‘Engel van de stad’ is het tweede boek in de detective Makana-reeks. Je hoeft het eerste boek ‘De donkere straten van Caïro’ niet te lezen om te genieten van ‘Engel van de stad’. Uiteraard weet de schrijver je nieuwsgierig te maken naar zijn eerste boek, dat je waarschijnlijk meer verteld over Makana. Makana zo leer je in ‘Engel van de stad’ was in Soedan politie-inspecteur. Om politieke redenen is hij gevlucht uit Soedan, een vlucht waarbij zijn vrouw en dochter omkwamen. In Egypte probeert hij de eindjes aan elkaar te knopen als speurder.

Makana is de geknipte man om de Egyptische maatschappij, anno 2000, tegen het licht te houden. ‘Engel van de stad’ biedt naast fictie dan ook een behoorlijk gehalte realiteit over een maatschappij in verandering. Voeg daar nog de rijke geschiedenis van de regio en de cultuur aan toe en je hebt een opmerkelijke roman. Parker Bilal is bovendien een begenadigd verteller. Geen wonder dus dat zijn Makana-reeks het internationaal enorm goed doet.

Oorspronkelijke titel: Dogstar Rising
Jaar van uitgave: 2013

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: