Fictieve held: graaf Dracula

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige, zoals Bram Stokers graaf Dracula, vinden hun weg naar andere cultuuruitingen. 

Overstap naar de literatuur.

Verhalen over vampieren bestaan al sinds het begin der tijden. Pas vanaf de achttiende eeuw maakte de vampier de overstap van folklore naar de literatuur via de poëzie. Het eerste kortverhaal rond een vampier, ‘The Vampire’, verscheen in 1819. ‘The Vampire’ van John Polidori was zo succesvol dat ook andere schrijvers de vampier als fictieve held lieten optreden. Zo zag Graaf Dracula in 1897 het levenslicht. Net als Polidori’s, lord Ruthven, is graaf Dracula een charismatisch edelman.

Beïnvloed door geschiedenis Roemenië.

Analoog aan andere literaire Victoriaanse voorgangers, zoals ‘Varney the Vampire’ kreeg graaf Dracula vooruitstekende tanden mee. Bij leven beleed de graaf de zwarte magie waardoor hij heel wat bovennatuurlijke krachten heeft. Bovendien is er de suggestie dat hij zich in een wolf kan veranderen, wat doet denken aan de volksverhalen rond weerwolven. Naast de literaire spinsels van zijn voorgangers en de invloed van de folklore werd Bram Stoker ook beïnvloed door de geschiedenis van Roemenië. Zo ontleende Stoker de naam Dracula aan Vlad II Dracula van Wallachia, een plaatselijke historische Roemeense heerser.

Van avonturenverhaal naar populaire held.

Voor het Victoriaanse lezerspubliek was ‘Dracula’ een spannend avonturenverhaal. De triomftocht van de Roemeense graaf begon pas bij aanvang van de twintigste eeuw bij de opkomst van de film. Via het witte doek bereikte Stokers roman zijn huidige toonaangevende status. ‘Dracula’ mag dan een enorme invloed hebben binnen de vampierenliteratuur, eigenlijk behoort het tot verschillende literaire genres zoals horror en de invasieliteratuur. In invasieliteratuur is er sprake van een overheersing van de wereld.

Graaf Dracula mag dan wel niet slagen in zijn missie om de wereld te domineren, hij bepaalde voorgoed ons beeld over de vampier. Bovendien is hij niet enkel in de film, maar ook op televisie, in strips en games een populaire held.

dracula

Bron: Wikipedia
Bron beelden: Wikimedia Commons

Bron foto hero: Unsplash (Umberto).

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: