Een echo van de storm van Doris Lessing

‘Een echo van de storm’ is het derde deel van de romancyclus ‘Kinderen van het geweld’. In deze cyclus volg je ‘Martha Quest‘ in haar queeste of tocht door het leven. Op haar drieëntwintigste heeft Martha al een huwelijk achter zich. Daarnaast heeft ze met haar werk voor de communistische partij een andere vriendenkring opgebouwd. Het Marxistische groepje waartoe ze behoort is geheim. Of beter gezegd, het behoort geheim te zijn. In realiteit is het al snel geweten dat Martha en enkele andere leden rood zijn. Dankzij de slag bij Stalingrad kan het rode leger en het Russische bewind op flink wat sympathie rekenen, zodat Martha samen met haar kameraden allerlei vergaderingen van linkse groeperingen en partijen bijwoont.

De voorzitter van hun groepje is een Duitser genaamd Anton Hesse. Als Anton omwille van zijn nationaliteit in de problemen komt, trouwt Martha met hem. Zij maakt zichzelf wijs dat hij om haar geeft, maar het is duidelijk dat ze niet bij elkaar passen. Op seksueel gebied is zij niet te spreken over Antons prestaties, maar zij doet alsof ze tevreden is. Door Antons persoonlijkheid en de constante strubbelingen tussen de groepsleden is het snel afgelopen met hun groep.

‘Een echo van de storm’ komt traag op gang. Met momenten is het saai, maar in zijn geheel is het een interessant verhaal, vooral door een aantal nevenverhalen. Naast raciale spelen er ook sociale en man-vrouwverschillen mee. Zo groeit bij de vrouwen in Martha’s omgeving het besef dat een revolutie tegen de mannen noodzakelijk is. Als lezer besef je dat Martha op weg is naar haar emancipatie, dat ongetwijfeld in boek vier van de cyclus verder zal uitgewerkt worden. Uiteraard voel je ook de politieke veranderingen in Rhodesië, het huidige Zimbabwe, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot ‘Martha Quest’ en ‘Een goed huwelijk’ heeft ‘Een echo van de storm’ iets tijdloos, waardoor je vaak vergeet dat het verhaal zich meer dan zeventig jaar geleden afspeelt.

Oorspronkelijke titel: A Ripple from the Storm
Jaar van uitgave: 1958

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: