Schrijver of geen schrijver

shakespeare

Op 23 april 2016 is het vierhonderd jaar geleden dat William Shakespeare stierf. Tenminste men gaat ervan uit dat Shakespeare op die dag stierf, want zeker weten we het niet. Wat we wel weten, is dat Shakespeare op 25 april 1616 begraven werd in de Holy Trinity Church in Stratford-upon-Avon. In diezelfde kerk werd de bard van Avon, 52 jaar eerder op 26 april 1564 gedoopt. Omdat het in die tijd de gewoonte was kinderen drie dagen na de geboorte te dopen, wordt algemeen aangenomen dat Shakespeare op 23 april 1564 werd geboren. Shakespeares geboorte- en sterfdatum, 23 april, valt overigens samen met de sterfdatum van de patroonheilige van Engeland, Sint-George.

De grootste literaire fraudeur.

Eigenlijk weten we weinig over William Shakespeare. We weten niet of hij wel een dichter en toneelschrijver was. We weten ook niet zeker hoe de man er juist uitzag. Juist omdat we zo weinig weten over Shakespeare, menen sommige – de anti-Stratfordians – dat Shakespeare de grootste literaire fraudeur ooit was, en dat het werk aan hem toegeschreven niet door hem is geschreven. Ze vinden het twijfelachtig dat iemand van gewone komaf, inzicht had in onder meer het leven aan een koninklijk hof en kennis had van de klassieke oudheid. Bovendien zijn er verschillende handtekeningen en schrijfwijzen van Shakespeares naam in omloop, wat voeding geeft aan het idee dat Shakespeare een pseudoniem was. Intussen zijn er sinds de negentiende eeuw al ruim 70 kandidaten die in aanmerking komen voor het auteurschap van de grootste Engelstalige schrijver ooit.

De meeste literaire onderzoekers en historici zijn van mening dat de argumenten van de anti-Stratfordians geen hout snijdt. In Shakespeares eigen tijd was er overigens geen twijfel over zijn auteurschap. Die twijfel is maar pas een paar eeuwen later gekomen. En eigenlijk weten we even weinig over Shakespeares tijdgenoten en mede-toneelschrijvers. Hun werk staat niet ter discussie. Schrijver of geen schrijver, literair genie of fraudeur: het is een vraag die blijkbaar enkel op Shakespeares auteurschap en werk van toepassing is.

Jealous souls need no evidence. They aren’t jealous because of a reason, but merely because they are jealous people. Jealousy is a monster that gives birth to itself.
Citaat komt uit ‘Othello’

Bron: Wikipedia
Lees ook mijn bericht over Fictieve heldin: Juliet Capulet

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: