De zwaluwen van Kabul van Yasmina Khadra

Zij zijn een geruïneerde middenstaander en zijn vrouw die haar beroep niet meer mag uitoefenen, een cipier en zijn echtgenote die vecht tegen een ongeneeslijke ziekte. Zij wonen in Kabul, een stad die onder de Taliban verworden is tot een stad in vergevorderde staat van ontbinding. De Afghaanse akkers zijn enkel nog slagveld, strijdtoneel en begraafplaats. De mannen zijn geestelijk bedwelmd door de gebeurtenissen en de dagelijkse realiteit, en doen dingen die ze niet voor mogelijk hadden gehouden.

Voor Khadra is een roman een middel om de waarheid toegankelijk te maken. Enkel fictie vertelt volgens hem de waarheid en dat bewijst hij met ‘De zwaluwen van Kabul’. Op het eerste zicht vertelt Khadra een simpel verhaal. Toch is ‘De zwaluwen van Kabul’ complex en opmerkelijk genuanceerd. Het geweld en vooral de zinloosheid van dat geweld zit hem in de details. De vrouwen in zijn verhaal zijn opmerkelijk sterk. De zwaluwen in de titel slaat overigens op de vrouwen in hun burqa’s.

‘De zwaluwen van Kabul’ was het eerste boek in zijn trilogie rond islamistisch extremisme. In tegenstelling tot ‘Aanslag’ en ‘De sirenen van Bagdad’ waar Khadra individuele drama’s belicht, belicht hij in dit boek het trauma van een volk.

Oorspronkelijke titel: Les Hirondelles de Kaboul.
Jaar van publicatie: 2002.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: