De teddybeer van Georges Simenon

Jean Chabot maakt zich constant zorgen om hoe de anderen hem zien. Als hij dan ook nog professioneel tekort schiet, is het hek helemaal van de dam. Wat met zijn reputatie? Wat zal er met zijn gezin gebeuren als hij er niet meer is? Voor iedereen is hij de sterke man en iedereen komt zijn ellende bij hem uitstorten. Maar kennen ze hem wel? Zelfs zijn vrouw kent hem niet. Ook zijn maîtresse beseft niet, dat hij buiten zijn professionele activiteiten als gynaecoloog is opgehouden te bestaan. Het leven valt Jean al lang zwaar, en na de dood van ‘teddybeer’ is het erger geworden.

Is de dood van ‘teddybeer’ nu de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen bij Jean, of is er meer aan de hand? ‘De teddybeer’ geeft een indrukwekkend portret van een man die behoorlijk vervreemd is van zichzelf en zijn omgeving. Ook is het verhaal zo geschreven dat je makkelijk verkeerde conclusies kan trekken. Ondanks het trage tempo zijn er de nodige eigenaardigheden, die voor spanning zorgen en er ook voor zorgen dat je blijft lezen. Enkel het einde is weliswaar minder dramatisch dan je zou verwachten, hoewel het past bij het personage en de vreemde situatie waarin hij zich bevindt.

Kortom: ‘De teddybeer’ mag zeker niet ontbreken in je Simenon lectuur.

Oorspronkelijke titel: L’Ours en péluche.
Jaar van publicatie: 1961.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: