Fictieve held: Fagin

De meeste literaire helden schitteren op papier. Sommige, zoals Charles Dickens’ Fagin uit ‘Oliver Twist’, vinden hun weg naar andere cultuuruitingen.

Eigenlijk zijn alle personages in ‘Oliver Twist’ gekend bij het grote publiek. ‘Oliver Twist’ is dan ook een van de bekendste romans van Charles Dickens. Fagin is echter opmerkelijk. Hij is namelijk een van de weinige Joodse personages in de 19e- eeuwse Britse literatuur, en een van de controversieelste helden in de Engelse literatuur. Sinds de eerste publicatie zorgt Fagin voor discussies over mogelijk antisemitisme.

Roodharige Fagin.

Voor Fagin inspireerde Dickens zich op de stereotiepe middeleeuwse Joodse boeman. Zo heeft Fagin een vork vast als hij voor het eerst in ‘Oliver Twist’ opduikt en heeft hij rood haar. Rood haar werd toen geassocieerd met de duivel. En Fagin is door en door slecht. Dickens refereerde meermaals naar Fagin als ‘the merry old gentleman’ wat synoniem stond met de duivel.

Dickens verklaarde ooit dat hij Fagin Joods maakte, omdat criminelen nu eenmaal Joods zijn. Kans is reëel dat Dickens Ikey Solomon voor ogen had. De Joodse Solomon was toen een gekende Engelse crimineel en heler.

Door de controversie rond Fagin zag Dickens zich gedwongen om in latere heruitgaven van ‘Oliver Twist’ Fagins Joodse achtergrond minder sterk te benadrukken. In een latere roman, ‘Our Mutual Friend’ voerde Dickens terug een Joods personage op, met name Mr Riah. Riah is in tegenstelling tot Fagin de goedheid zelve. De lezer, de film- en theaterliefhebber kent vooral Dickens’ slechte Jood. In het Engels is ‘a fagin’ overigens een volwassene die kinderen opleidt tot dief.

Fagin

Bron: Wikipedia en The Independant.
Bron foto: Wikimedia Commons, die de afbeelding dankt aan Joseph Clayton Clarke.
Bron foto hero: Unsplash (Umberto).

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: