Het noordwater van Ian McGuire

1859. Kapitein Brownlee vaart voor de laatste keer naar Groenland. HIer zal hij op bevel van Baxter The Volunteer laten zinken. De walvisjacht loopt immers op zijn laatste vinnen. Als beloning wacht Brownlee een derde van het verzekeringsgeld dat Baxter zal opstrijken. Ook kapitein Campbell van The Hastings zit mee in het complot. The Hastings zal The Volunteer te hulp komen. Het is aan de kapiteins om het geschikte moment onderling af te spreken. 

Voor zijn laatste reis wil Brownlee een goede vangst. Dertig ton zeehonden- en walvisolie moet haalbaar zijn, zelfs met dat stelletje lapzwansen dat Baxter aanwierf. Wat hij van de scheepsarts moet denken weet Brownlee niet. Dat manke Ierse onderdeurtje is duidelijk een geval apart. 

Volgens Baxter zal hij niet veel te doen hebben. De verdienste is dan ook navenant. Maar na zijn oneervol ontslag uit het leger is kieskeurigheid geen optie voor dokter Patrick Sumner. 

Wie walvisvaarder zegt, zegt ‘Moby Dick’. Als hoofddocent in de Amerikaanse literatuur met als specialisatie het realisme is Ian McGuire bekend met het werk van Herman Melville. Hij publiceerde al artikels over Melville en wil graag een biografie over hem schrijven.

Net als ‘Moby Dick’ is ‘Het noordwater’ niet onder een genre onder te brengen. Het is een historische roman, een avonturen- en actieroman en een literaire thriller waarbij de lezer meer weet dan de personages. Doordat McGuire er geen doekjes om windt en alles heel realistisch beschrijft, heeft het boek iets gotisch en donker. 

Ook de meerwaardezoeker krijgt iets om over na te denken. De roman opent namelijk met “aanschouw de man” (Ecce homo), wat verwijst naar een boek van Nietzsche. Na deze filosofische openingszin schuifelt de slechterik het verhaal in. In de avond voor de afvaart van The Volunteer vermoordt Henry Drax een man en een jongen. De aanleiding is de bevrediging van zijn eigen behoeftes. Dat zet gelijk de toon van het boek en de verwachtingen op scherp.

Volgens Henry Drax is elke man in staat tot geweld en moord. De held, Sumner is het daar niet mee eens. Maar is zijn denken wel congruent aan zijn daden? Draait het in het leven niet om heersen en overleven?

In ‘Het noordwater’ weten alvast enkel de slimsten te overleven. 

De trailer van de reeks die de BBC maakte van McGuires ‘Het noordwater’.

Oorspronkelijke titel: The North Water.
Jaar van publicatie: 2017.

Uitgegeven bij Cargo. Vertaald door Luud Dorresteyn en Otto Biersma.
Bron trailer: YouTube; kanaal Movie Trailers Source.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: