De spookverschijning van Michael Punke

Het westen van de Verenigde Staten, 1823. De concurrentie in de pelshandel dreef trappers (pelsjagers) meer en meer in onbekend en gevaarlijk gebied. Gebied dat vaak nog onvoldoende of totaal niet in kaart was gebracht. Werk dus voor avonturier-trappers. En anno 2015, een bron van talloze verhalen en mythes over hoe het westen van Amerika werd veroverd.

Nogal wat van die avonturier-trappers werden huishoudnamen. Zo was er Hugh Glass, die een aanval van een grizzlybeer overleefde, en wiens verhaal al meermaals literair werd verwerkt. Ook Hollywood produceerde intussen al twee films rond het leven van Glass: ‘Man in the Wilderness’ en ‘The Revenant’. ‘De spookverschijning’ van Michael Punke is het boek waarop ‘The Revenant gebaseerd is. Het werd al eerder in het Nederlands uitgegeven onder de titel ‘Wraak’. Een revenant is trouwens een spookachtige verschijning, die uit de dood is teruggekeerd.

Hugh_Glass_Sculpture
Hugh Glass wordt aangevallen door een beer van John Lee Lopez.

Nadat Hugh Glass is aangevallen door een grizzlybeer besluit de leider van de groep pelsjagers om Glass met twee mannen achter te laten. De taak van de twee mannen, Bridger en Fitzgerald, is om Glass een fatsoenlijke begrafenis te geven. Echter, de zwaar toegetakelde Glass lijkt niet te willen sterven. Uiteindelijk laten Bridger en Fitzgerald hem in de steek. Daarbij beroven ze Glass van de weinige bezittingen die hij heeft, waardoor hij niets meer heeft om zichzelf in leven te houden. De woede om deze laffe beroving geeft de bijna-dode Glass nieuwe kracht. Hij wil blijven leven om zijn moordenaars te vermoorden. Voortgedreven door wraak onderneemt Glass een tocht van bijna 5000 kilometer door de Amerikaanse wildernis.

‘De spookverschijning’ begint gelijk met de beroving van Glass door Fitzgerald en Bridger en gaat dan terug in de tijd, naar het begin van de expeditie en de aanval door de beer. Nadien volgt de tocht van Glass door de Amerikaanse wildernis. Zo halverwege het boek vroeg ik me af of het nog zin had om verder te lezen. Het begon me namelijk te vervelen: de zoveelste beschrijving van het maken van een kampvuur, van het vinden van voedsel, van het vermijden van indianen….Het is een aaneenrijging van steeds hetzelfde en het voelde op den duur meer aan als het lezen van non-fictie dan fictie. Buiten het sterke emotionele begin zijn enige andere gevoelens of emoties met een lichtje te zoeken.

Als Glass dan zijn moordenaars gevonden heeft, gebeurt er …ja, wat gebeurt er nu precies! Zo bleef ik achter met de vraag: wat was de opzet van dit boek? ‘De spookverschijning’ gaat vooral om wat avonturier-trappers te verduren hadden in het ruige wilde westen van Amerika. En daar ben ik niet in geïnteresseerd. Het spreekt wel voor de schrijver dat ik het boek helemaal gelezen heb, maar het was een leeservaring die ik gerust had kunnen missen. Kortom: niet mijn ding.

Geen aanrader, tenzij je houdt van een half interessant boek, want de eerste helft over de uit-de-dood-teruggekeerde-held is best goed.

Oorspronkelijke titel: The Revenant.
Jaar van publicatie: 2002.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: