Toen de nachten koud waren van Susanna Jones

In plaats van de dienstmeid ging haar moeder mee naar de universiteit. Mevrouw Farringdon wou haar dochter Grace alsnog overhalen niet naar Candlin College te gaan. Aan het begin van de twintigste eeuw werd van meisjes namelijk verlangd dat ze thuis bleven en geduldig hun toekomst afwachtten.

Op Candlin College richtte Grace de Genootschap voor Zuidpoolreizigers op. Net als thuis wou Grace ontdekkingsreisje spelen en de kracht van de verbeelding gebruiken om zich in te leven in de avonturen van de Zuidpoolreizigers. Samen met Lenora Locke, Cicely Parr en Winifred Hooper ging ze de routes van de expedities volgen en de wetenschappelijke onderzoekingen nader bekijken. In tegenstelling tot Grace waren voorgenoemde jonge dames niet begiftigd met een rijke fantasie. Enkel Cicely Parr kon zich een voorstelling maken van de kou en de geleden ontbering van de Zuidpoolreizigers. Zij was een ervaren bergbeklimster, en stelde voor om tijdens de komende vakantie de Snowdonia in Wales te beklimmen. Na de Snowdonia volgde nog een beklimming in de Alpen.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog verschuilt Grace zich in haar ouderlijke huis. Tijdens de expedities van het Genootschap zijn er akelige dingen gebeurd, en enkel Grace kan antwoorden geven.

In ‘Toen de nachten koud waren’ bewandelt Jones de dunne lijn tussen gezonde verbeeldingskracht en waanideeën. In de huidige tijd is Grace hoogstwaarschijnlijk paranoïde. Wanneer juist de fantasie doorslaat naar een ongezonde toestand blijft duister, vooral omdat de Farringdons een traditie hebben van gekke familieleden. De historische setting waartegen het verhaal zich afspeelt, is bijzonder interessant. Lenora en Winifred sympathiseren met de suffragettes, terwijl Cicely niet gelooft in gelijkheid voor man en vrouw, wat zorgt voor interessante conversaties, situaties en anekdotes. De setting is ook een geschikt decor voor gekortwiekte ambities, rivaliteit en jaloezie. Kortom, ‘Toen de nachten koud waren’ is voor iedereen die houdt van spannende historische fictie en onbetrouwbare protagonisten.

Oorspronkelijke titel: When Nights Were Cold.
Jaar van publicatie: 2012.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: